Bomber och granater !

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Bomber och granater !

Inläggav ekstedt » måndag 2020-01-13 19:45

dagw skrev:
Förstår jag dig rätt att svamporganismer kan överleva kokning 1h ? Mjölksyrabakterier lär väl knappast klara det.


Nej, du missförstår. Malten är redan skadad redan när den lämnar mälteriet. Fusariumskadad malt orsakar flaskfontäner.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2803
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Bomber och granater !

Inläggav ekstedt » måndag 2020-01-13 19:48

dagw skrev:Betyder det att BE-256 jäste detta efter flaskning, dvs att jag flaskade för tidigt eller att en annan organism jäste resterande sockerarter som BE-256 inte bryter ner ?


Att BE-256 inte skulle ha jäst klart på 16 dagar låter väldigt osannolikt.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2803
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Bomber och granater !

Inläggav Djonk » måndag 2020-01-13 20:57

Tippar att något hände vid flaskningen. Så länge det smakar gott var det ju inte helt misslyckat. En procentenhet ABV som bonus :mrgreen:

Mjölksyrabakterier lär du kunna utesluta i alla fall.
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 995
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Bomber och granater !

Inläggav dagw » måndag 2020-01-13 23:09

ekstedt skrev:
dagw skrev:
Förstår jag dig rätt att svamporganismer kan överleva kokning 1h ? Mjölksyrabakterier lär väl knappast klara det.


Nej, du missförstår. Malten är redan skadad redan när den lämnar mälteriet. Fusariumskadad malt orsakar flaskfontäner.


Intressant. Hur funkar kemin här. Bildas det några slags sockerarter som jästen bearbetar på annat vis? Varför denna co2-produktion pga defekt malt?
dagw
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 72
Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56

Re: Bomber och granater !

Inläggav dagw » måndag 2020-01-13 23:10

Djonk skrev:Tippar att något hände vid flaskningen. Så länge det smakar gott var det ju inte helt misslyckat. En procentenhet ABV som bonus :mrgreen:

Mjölksyrabakterier lär du kunna utesluta i alla fall.


Bra att utesluta det men varför drar du den slutsatsen? För att det inte smakar surt?
dagw
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 72
Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56

Re: Bomber och granater !

Inläggav ekstedt » måndag 2020-01-13 23:45

dagw skrev:
Intressant. Hur funkar kemin här. Bildas det några slags sockerarter som jästen bearbetar på annat vis? Varför denna co2-produktion pga defekt malt?


Det handlar inte om någon extra CO2: https://beerandbrewing.com/dictionary/0mYtD39Hxb/.
Senast redigerad av ekstedt tisdag 2020-01-14 00:09, redigerad totalt 1 gång.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2803
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Bomber och granater !

Inläggav ekstedt » tisdag 2020-01-14 00:08

dagw skrev:Bra att utesluta det men varför drar du den slutsatsen? För att det inte smakar surt?


Ja, mjölksyrabakterier kan inte producera märkbara mängder CO2 utan att producera minst lika märkbara mängder mjölksyra.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2803
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Bomber och granater !

Inläggav dagw » tisdag 2020-01-14 08:45

ekstedt skrev:
dagw skrev:
Intressant. Hur funkar kemin här. Bildas det några slags sockerarter som jästen bearbetar på annat vis? Varför denna co2-produktion pga defekt malt?


Det handlar inte om någon extra CO2: https://beerandbrewing.com/dictionary/0mYtD39Hxb/.


"Fusarium species can also produce hydrophobin proteins that initiate gushing in beer"

OK, visar sig inte som övertyck i buteljen utan mera som intensivt skummande kan man kanske tolka det.
dagw
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 72
Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56

Re: Bomber och granater !

Inläggav ekstedt » tisdag 2020-01-14 09:48

dagw skrev:OK, visar sig inte som övertyck i buteljen utan mera som intensivt skummande kan man kanske tolka det.


Nä, det skrev jag ju flera inlägg upp.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2803
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Bomber och granater !

Inläggav dagw » onsdag 2020-01-15 19:53

ekstedt skrev:
dagw skrev:OK, visar sig inte som övertyck i buteljen utan mera som intensivt skummande kan man kanske tolka det.


Nä, det skrev jag ju flera inlägg upp.


Ok du var inte supertydlig kanske därför sökte jag bekräftelse på min tolkning. Och nu säger du tror jag/hoppas jag

JA, det skrev jag ju flera inlägg upp.

Tack för infon fö. Alltid bra att få hjälp.
dagw
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 72
Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56

Föregående

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 20 gäster