Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst
Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.
av General82 » torsdag 2025-04-10 06:27
Bryggde en sats med 10 liter lager som jäste på bra i början i (16-17 grader) men stod nu helt stilla efter 3 dagar.
OG 1,045 och nu 1,015
Kan den jäst klart så snabbt eller vad har hänt här?
Ställde jäskärlet lite varmare 21 grader för att se om något skulle hända.
Har mer hybridlagerjäst W37/70 men kan man fylla på redan utjäst öl med ny jäst?
Tacksam för hjälp om det går att rädda ölet på något sätt?
-
General82
- Nybryggare

-
- Inlägg: 3
- Blev medlem: torsdag 2025-04-10 06:19
av martinb » torsdag 2025-04-10 11:20
Det låter som att den jobbat färdigt. Ca 67% förjäsningsgrad är inte jättemycket, speciellt när jäststammen ska ligga på 80-84%. Ge den några dagar till och har inte FG ändrats är det lika bra att tappa upp ölet på flaska.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-

martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1038
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
av General82 » torsdag 2025-04-10 13:33
Ok tack då kan man hoppas att den inte är helt körd. Några teorier varför det jäser så snabbt som 3 dagar ?
Läste att något hög mäsktemperatur kunde ha med saken att göra?
Kan ha landat nån grad över 68 vid mäskning nämligen.
Någon annan som varit med att jäsningen stannat efter 3 dagar men att ölen blev "bra" ändå?
-
General82
- Nybryggare

-
- Inlägg: 3
- Blev medlem: torsdag 2025-04-10 06:19
av General82 » fredag 2025-04-11 20:22
Efter 2 dygn till är FG samma. Ska jag flaska nu och hoppas det går att dricka så småningom?
-
General82
- Nybryggare

-
- Inlägg: 3
- Blev medlem: torsdag 2025-04-10 06:19
Återgå till Nybryggarhjälp
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 8 gäster