Bomber och granater !

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Bomber och granater !

Inläggav dagw » lördag 2020-01-11 12:08

Fick min första riktiga gusher, extremt överkarbonerade flaskor trots att allt ungefär följde min vanliga bryggprocedur inkl noggrann desinfektion.

Avvikelse var ev
1 - att tiden från jäsrör i till flaskning var något kortare än vanligt.
2 - att efter flaskningen fick den stå i 20 grader ca två månader bla för att co2 fortfarande utvecklades enligt provtagning.

Balder pilsnermalt (Warbro) 65 %
Pale ale malt (Weyermann®) 20 %
Caramünch 2 (Weyermann®) 15 %
0.45 kg Kandisirap D90, 177 °EBC, 69 °Brix 0 %

humle: East Kent Goldings pellets

jäst: SafAle BE-256 torrjäst

OG 1.052.

2019-09-16 God jäsning 20°C. ( omgivningstemp)
2019-09-17 Kraftfull jäsning. 24°C
2019-09-18 Aktiv jäsning 22°C
2019-09-19 Aktiv jäsning 22°C
2019-09-22 Mycket svag jäsning, knappt märkbar.
2019-10-02 () flaskning 5g socker/liter. FG 1.008
2019-11-28 kallagring
2019-december Alla flaskor guschers, rena bomberna :(

Spelar maltens status, ålder någon roll? Kan D90 vara boven? Är BE-256 ett problem? Kort tid för jäsning men FG 1.008 ändå. Har min Starsan blivit gammal och inaktiv?
dagw
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 72
Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56

Re: Bomber och granater !

Inläggav Bee » lördag 2020-01-11 13:45

Kolla SG på ölet från en gusher. om det är 1.008 så är det inte infekterat. Då kanske det bara är en felmätning av kolsyresocker.

Om SG är lägre än 1.008, då har du antingen inte jäst ut ölet ordentligt, eller så har du smuts/bakterier någonstans i utrustningen på den kalla sidan.

Hur smakar ölet? Smörkola/biopopcorn?

Oblandad starsan blir inte gammal. Blandad är bara fungerande så länge pH är under 3.5
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3022
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Bomber och granater !

Inläggav Djonk » lördag 2020-01-11 14:57

BE-134 är diastatisk, om det var den hade man kunnat förvänta sig bomber. Har du bryggt saison eller liknande nyligen?
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1034
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Bomber och granater !

Inläggav ekstedt » lördag 2020-01-11 19:37

Den har ju jäst i drygt två veckor vilket är väl tilltagen tid. Så det är knappast problemet.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2815
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Bomber och granater !

Inläggav ekstedt » lördag 2020-01-11 19:40

Angående malten så kan Fusarium-angripen malt ge upphov till flaskfontäner, men det är ganska ovanligt.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2815
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Bomber och granater !

Inläggav Djonk » lördag 2020-01-11 22:05

ekstedt skrev:Den har ju jäst i drygt två veckor vilket är väl tilltagen tid. Så det är knappast problemet.


Saxat från http://www.milkthefunk.com/wiki/Sacchar ... iastaticus :

When beer containing this yeast is packaged too early, it will continue to slowly ferment dextrins and cause over-carbonation. When pitching a proper cell count or pitching rate of a diastaticus yeast strain into the wort, some strains will fully ferment as quickly or nearly as quickly as any other brewers yeast, while other strains may take as long as 16 days to fully ferment a simple 12.4°P (1.050 SG) wort. A highly dextrinous wort may take longer to fully ferment. The problem of slow fermentation in already packaged beer is usually only a concern when diastaticus is introduced as a very small cell count, for example as an accidental contamination
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1034
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Bomber och granater !

Inläggav ekstedt » söndag 2020-01-12 12:27

@djonk

Nu var det ju inte en diastaticusstam som hade använts. Men även dessa jäser normalt ut lika snabbt som annan jäst precis som din länk beskrev.

Om ölet har kontaminerats med brett eller diastaticus är det förstås en annan femma.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2815
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Bomber och granater !

Inläggav dagw » söndag 2020-01-12 22:03

ekstedt skrev:Angående malten så kan Fusarium-angripen malt ge upphov till flaskfontäner, men det är ganska ovanligt.


Det låter jobbigt. Har levt i tron att alla ev levande organismer dör grundligen efter 1 timmes kokande men alltså inte ?
dagw
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 72
Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56

Re: Bomber och granater !

Inläggav dagw » söndag 2020-01-12 22:08

Djonk skrev:BE-134 är diastatisk, om det var den hade man kunnat förvänta sig bomber. Har du bryggt saison eller liknande nyligen?


Nej inte alls. Bryggde en lager månaden innan- Den blev mycket bra på fat men jag flaskade även en del som fick flaskjäsa men som märkligt nog blev usel, okarbonerad och osmaklig. Konstigt även det. Mysterierna hopar sig.
dagw
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 72
Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56

Re: Bomber och granater !

Inläggav dagw » söndag 2020-01-12 22:12

ekstedt skrev:@djonk

Nu var det ju inte en diastaticusstam som hade använts. Men även dessa jäser normalt ut lika snabbt som annan jäst precis som din länk beskrev.

Om ölet har kontaminerats med brett eller diastaticus är det förstås en annan femma.


Om jag fått in något kontaminerande vad behöver jag göra då? Räcker det med Starsan i utrustningen på kallsidan som vanligt eller skall jag koka slangar, byta plasthinkar och kranar.

Eller måste jag röka ut hela huset pga det virvlar runt Brett odyl i luften ?
dagw
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 72
Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56

Re: Bomber och granater !

Inläggav dagw » söndag 2020-01-12 22:14

Bee skrev:Kolla SG på ölet från en gusher. om det är 1.008 så är det inte infekterat. Då kanske det bara är en felmätning av kolsyresocker.

Om SG är lägre än 1.008, då har du antingen inte jäst ut ölet ordentligt, eller så har du smuts/bakterier någonstans i utrustningen på den kalla sidan.

Hur smakar ölet? Smörkola/biopopcorn?

Oblandad starsan blir inte gammal. Blandad är bara fungerande så länge pH är under 3.5


Ska mäta vid tillfälle. Just nu har jag korkat om hela partiet. Kändes lite dystert att se ca 1/4 av varje flaska pysa ut i vasken. Är det en OK lösning fö att korka om ?
dagw
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 72
Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56

Re: Bomber och granater !

Inläggav Djonk » måndag 2020-01-13 06:01

Man kan släppa ut tryck utan att förlora massor av öl.

- kyl ner flaskorna så att de är riktigt kalla om det sprutar så fort du ruckar på kapsylen

- ta en kapsylöppnare och lyft försiktigt upp kapsylen så att det börjar pysa, utan att lossa den

- när skummet når toppen av flaskan låter man kapsylen falla på plats igen. Låt skummet falla medan du fortsätter med de andra flaskorna. Upprepa flertalet gånger.

På så vis förlorar man inte ens kapsylerna :wink: men du kanske får smaka på någon flaska för att se hur många gånger du behöver pysa tills att kolsyran ligger på lagom nivå.
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1034
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Bomber och granater !

Inläggav ekstedt » måndag 2020-01-13 09:21

dagw skrev:Det låter jobbigt. Har levt i tron att alla ev levande organismer dör grundligen efter 1 timmes kokande men alltså inte ?


Så är det i.o.f.s. inte, men just fusarium angriper ju säden redan på åkern. Notera att inte handlar om att det jäser extra på flaska i detta fall, så om det är Fusarium behöver man inte vara oroad för övertryck i flaskan.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2815
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Bomber och granater !

Inläggav dagw » måndag 2020-01-13 18:36

Bee skrev:Kolla SG på ölet från en gusher. om det är 1.008 så är det inte infekterat. Då kanske det bara är en felmätning av kolsyresocker.

Om SG är lägre än 1.008, då har du antingen inte jäst ut ölet ordentligt, eller så har du smuts/bakterier någonstans i utrustningen på den kalla sidan.

Hur smakar ölet? Smörkola/biopopcorn?

Oblandad starsan blir inte gammal. Blandad är bara fungerande så länge pH är under 3.5


Smakar rätt ok, som en klenare Chimay vilket var målet men SG 1.002 mäter jag nu på den flaskade ölen, alltså 1.008 -> 1.002 under flaskning.

Betyder det att BE-256 jäste detta efter flaskning, dvs att jag flaskade för tidigt eller att en annan organism jäste resterande sockerarter som BE-256 inte bryter ner ?
dagw
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 72
Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56

Re: Bomber och granater !

Inläggav dagw » måndag 2020-01-13 18:39

ekstedt skrev:
dagw skrev:Det låter jobbigt. Har levt i tron att alla ev levande organismer dör grundligen efter 1 timmes kokande men alltså inte ?


Så är det i.o.f.s. inte, men just fusarium angriper ju säden redan på åkern. Notera att inte handlar om att det jäser extra på flaska i detta fall, så om det är Fusarium behöver man inte vara oroad för övertryck i flaskan.


Förstår jag dig rätt att svamporganismer kan överleva kokning 1h ? Mjölksyrabakterier lär väl knappast klara det.
dagw
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 72
Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56

Nästa

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 43 gäster