Sida 1 av 1

Beräkna mängden vatten till mäskning.

InläggPostat: lördag 2016-11-19 17:52
av mattias__o
Jag har mest bryggt BIAB där jag mäskar med allt vatten och gör ingen lakning,
Är nu sugen på att sätta mig in lite mer i lakning och har då lite funderingar.

På flera ställen har jag läst att man först ska fylla upp med vatten till mäsksilens botten och sen ska man ha 3,5-4 liter vatten/kg malt.

Jag kan inte riktigt förstå varför volymen under silen inte räknas i i de 3,5-4 liter/kg man har till mäskningen. Eftersom jag cirkulerar vattnet genom malten kommer ju allt vatten användas i mäskningen.

Har jag missat något?
Kan någon förklara?

Re: Beräkna mängden vatten till mäskning.

InläggPostat: söndag 2016-11-20 14:32
av Weinkeller
För att slippa en luftficka så inte maltbädden sätter sig kanske? Räkna med att malten binder ca 1l vatten per kg. Det blir din förlust i vattenmängd. Kan du få ut all annan vört under falskbotten så ska det såklart räknas med i din totala vattenmängd.

Alternativt vill man ha en större mängd vatten per kg malt för en god funktion vid recirkuleringen.