Beräkna mängden vatten till mäskning.
Postat: lördag 2016-11-19 17:52
Jag har mest bryggt BIAB där jag mäskar med allt vatten och gör ingen lakning,
Är nu sugen på att sätta mig in lite mer i lakning och har då lite funderingar.
På flera ställen har jag läst att man först ska fylla upp med vatten till mäsksilens botten och sen ska man ha 3,5-4 liter vatten/kg malt.
Jag kan inte riktigt förstå varför volymen under silen inte räknas i i de 3,5-4 liter/kg man har till mäskningen. Eftersom jag cirkulerar vattnet genom malten kommer ju allt vatten användas i mäskningen.
Har jag missat något?
Kan någon förklara?
Är nu sugen på att sätta mig in lite mer i lakning och har då lite funderingar.
På flera ställen har jag läst att man först ska fylla upp med vatten till mäsksilens botten och sen ska man ha 3,5-4 liter vatten/kg malt.
Jag kan inte riktigt förstå varför volymen under silen inte räknas i i de 3,5-4 liter/kg man har till mäskningen. Eftersom jag cirkulerar vattnet genom malten kommer ju allt vatten användas i mäskningen.
Har jag missat något?
Kan någon förklara?