Sida 1 av 1

Beräkning av beska efter avslutat kok

InläggPostat: tisdag 2016-07-12 00:04
av MikaelCarlsson
Vet någon eller har någon läst hur man kan beräkna IBU för humlegivor efter kokslut?

Jag ser framför mig att man har något som liknar en omvänd mäskprofil med tid, temperatur och humle eller kanske en enkel funktion som beskriver hur temperaturen faller naturligt på grund av omgivningstemperaturen med humlegivor vid vissa temperaturer.

/ Mikael

Re: Beräkning av beska efter avslutat kok

InläggPostat: tisdag 2016-07-12 07:58
av martinb
Det handlar om temperatur och tid - https://byo.com/mead/item/2808-hop-stands

Re: Beräkning av beska efter avslutat kok

InläggPostat: tisdag 2016-07-12 16:14
av MikaelCarlsson
Det där är en kanonartikel men ger bara riktlinjer. Hade varit toppen med något man kan skriva kod efter direkt.

Re: Beräkning av beska efter avslutat kok

InläggPostat: onsdag 2016-07-13 13:48
av Rocksolid
Så här gör/funderar jag:

Om jag har en 0 minuters giva och kyler direkt så blir ibu tillskottet väldigt lågt, så pass lågt att det är i mina ögon försumbart. Eftersom jag brygger med en BM50 och har en stor kylspiral tar det bara någon minut eller två att komma ner under 80 grader.

Ska jag däremot göra en hopstand gör jag det alltid efter jag kylt till 80. Vilket åter igen inte medför något ibu tillskott alls.
Med andra ord, jag kyler ner till 80. Stänger av kylvattnet, gör en hopstand på 30-60 min för att sedan slå på kylvattnet igen och kyler till pitch temperatur.

Att göra en kod för den försumbara delen av ett eventuellt ibu tillskott kan säkert vara roligt om man ska nörda ner sig ytterligare, men inget jag tycker behövs.