Sida 1 av 1

Fänkål eller anis kryddning av en porter

InläggPostat: måndag 2021-10-25 16:27
av Kenneth
Jag har bryggt en porter som jag funderar på att krydda.
Har tänkt mig en vaniljstång samt någon krydda som har en lätt lakrits karaktär. Fänkål eller anis i första hand.
Jag har letat runt på nätet men inte hittat så mycket.
Är det någon som har provat en eller båda kryddorna.

Tacksam för råd och tips.
Kenneth

Re: Fänkål eller anis kryddning av en porter

InläggPostat: måndag 2021-10-25 16:59
av Hövdingen
Tänker du dig att du kryddar under kok, i primär eller i fat? Om det är det sistnämnda kan du ju testa att dela batchen för att testa dem var för sig, alternativt blanda i olika förhållanden. Den goda kan man ju gott dricka upp och den minst goda kan man bjuda sina fiender på.

Efter en snabb googling verkar det som att det är samma olja som ger aromen i båda kryddorna. Däremot är anis aningen skarpare. Så vill du ha en mildare arom är det fänkål som gäller. Vill du ha en sötare och mer intensiv lakritskaratär verkar det vara anis som gäller.

Re: Fänkål eller anis kryddning av en porter

InläggPostat: tisdag 2021-10-26 07:04
av Kenneth
Tack för svaret.
Kommer att ha i kryddorna i sekundären.
Lutar mot att prova fänkålen.

Re: Fänkål eller anis kryddning av en porter

InläggPostat: torsdag 2021-12-16 22:08
av fredrik.stahl
Lite sent svar, du kanske har provat redan? Jag skulle göra tinktur med sprit. Speciellt anis kan lätt slå över och bli för skarp. Och jag tycker bättre om riktig lakrits, finns olika pulver att köpa på vanliga livsmedelsaffärer.

Re: Fänkål eller anis kryddning av en porter

InläggPostat: fredag 2021-12-17 17:00
av Kenneth
Ja, lite i senaste laget :)
I vilket fall som helst så beslöt jag att skippa det helt.
Ölet hade en naturlig lätt lakrits smak.
Så det blev bara en vaniljstång i sekundären.
Fungerade perfekt.

Har använt tinktur tidigare men ville undvika sprit denna gång.