Sida 1 av 1

Återanvända "Chimay-jäst"?

InläggPostat: onsdag 2023-03-15 11:52
av Rotsac
Jag har sedan länge sparat flaskornas bottensats från såväl "Chimay blå", som "Chimay Grand Reserve".
Tanken har varit att testa att använda jästen vid bryggning av en Belgisk Ale, istället för den jäst jag då brukar använda: "WLP 500 Monastery Ale".

Jag läste någonstans att man vid flaskning av ovanstående öl tillsätter en extra jäst för flaskjäsningen.
Detta skulle då innebära att man med uppsamlad och sparad jäst ej skulle använda ursprungsjästen, och därmed få ett okänt resultat av "flaskningsjästen".

Har någon här tillförlitlig information om ovanstående?

Re: Återanvända "Chimay-jäst"?

InläggPostat: onsdag 2023-03-15 13:16
av aletorp
Jag kikade i boken "Brew like a monk" och hittade ett citat från senare halvan av 1900-talet av father Theodore där han säger att Chimay använder samma jäst vid flaskningen. I boken hävdas även att samtliga Trapistbryggerier använder samma jäst till både jäsning och flaskjäsning. Det har ju gått en del tid sedan boken skrevs så det kan ju vara annorlunda idag.
Jag tänker att det borde framgå rätt snabbt om det är rätt jäst under tiden du odlar upp den.

Re: Återanvända "Chimay-jäst"?

InläggPostat: onsdag 2023-03-15 16:08
av Rotsac
aletorp skrev:Jag kikade i boken "Brew like a monk" och hittade ett citat från senare halvan av 1900-talet av father Theodore där han säger att Chimay använder samma jäst vid flaskningen. I boken hävdas även att samtliga Trapistbryggerier använder samma jäst till både jäsning och flaskjäsning. Det har ju gått en del tid sedan boken skrevs så det kan ju vara annorlunda idag.
Jag tänker att det borde framgå rätt snabbt om det är rätt jäst under tiden du odlar upp den.


O.K.

På vilket sätt borde det framgå rätt snabbt om det är rätt jäst under tiden jag odlar upp den"?

Re: Återanvända "Chimay-jäst"?

InläggPostat: onsdag 2023-03-15 18:03
av aletorp
Jag skulle tittat på jäsningförloppet och smakat av starten. Påminner detta om en trappistjäst så skulle jag fortsätta och stega upp starten.
Jag har ingen erfarenhet av starten när man i början har så få antal celler, men när du kommit upp i antal celler i efterföljande steg så borde jäsningen bli kraftig med mycket krausen. Smakar starten dessutom okej så är det en god chans att det är den jäst du vill ha.

Re: Återanvända "Chimay-jäst"?

InläggPostat: torsdag 2023-03-16 08:52
av Djonk
Jag har i alla fall odlat upp jäst från Chimay blå och bryggt öl som fått samma karaktär. Men annars finns den ju att köpa, t.ex. WLP500

Re: Återanvända "Chimay-jäst"?

InläggPostat: torsdag 2023-03-16 10:10
av ekstedt
Som skrivs precis ovan så finns den kommersiellt. Man får anta att WhiteLabs m.fl. i något läge själva odlat upp jäst från Chimay-flaskor. Det är nog svårt att göra det bättre. Men det kan ju vara kul förstås.

Skrev ett helt blogginlägg om saken för ett tag sedan: https://fabrikorekstedt.blogspot.com/20 ... laska.html

Re: Återanvända "Chimay-jäst"?

InläggPostat: fredag 2023-10-27 09:07
av Maltätarn
Rotsac skrev:Jag har sedan länge sparat flaskornas bottensats från såväl "Chimay blå", som "Chimay Grand Reserve".
Tanken har varit att testa att använda jästen vid bryggning av en Belgisk Ale, istället för den jäst jag då brukar använda: "WLP 500 Monastery Ale".

Jag läste någonstans att man vid flaskning av ovanstående öl tillsätter en extra jäst för flaskjäsningen.
Detta skulle då innebära att man med uppsamlad och sparad jäst ej skulle använda ursprungsjästen, och därmed få ett okänt resultat av "flaskningsjästen".

Har någon här tillförlitlig information om ovanstående?


Gjorde du något försök?

Jag har precis bryggt en belgare med jästen från en La Trappe Tripel och jag är mycket nöjd med resultatet!
Jag har kultiverat upp jästen 2 gånger, ena gången lät jag ölet stå för länge innan upptappning och fick en infektion.
Jag bytte ut alla jäshinkar i bryggeriet och odlade upp igen.

Båda gångerna tog jag en flaska, hällde ut ölen och försökte sedan sterilisera flaskhalsen med en tändare.
Första gången började jag med 100ml i en borosilikatglasbägare (OG 1.025) i ett för att sedan trappa upp det till en jäststartare på 2l (1.040). Jästen blåste av aluminiumfolien från min e-kolv, så bra fart fick den.

Andra gången körde jag direkt i 1,5l humlad vört på ca 1.042. Det tog några dagar innan jag såg tecken på liv så jag hade nog förordat alternativ 1.
Trots detta fungerade det bra och ölet smakar mycket bra.
Jag kör med en magnetomrörare.

Jag var noga med att ha alla förberedelser klara när jag öppnade flaskan så att jästen kom direkt ned i startaren.