Sida 1 av 1

Temperatur vid torrhumling?

InläggPostat: söndag 2023-01-29 00:46
av Rotsac
Brewdog anger i receptet för sin Punk IPA:

"-To get the best possible profile from the dry hops we recommend dry hopping post fermentation for 5 days. Dry hops should be added at cellar temperature. We find 14°C results in the most aromatic dry hop profil".

Jag brukar inte justera temperaturen under torrhumlingen.

-Vad har ni för erfarenheter -eller process- för torrhumling, vad gäller temperaturen?

Re: Temperatur vid torrhumling?

InläggPostat: fredag 2023-02-03 11:20
av Skogstorpsbryggarn
Håller precis på med ett litet experiment med just TH-temp. Efter att ha läst en del om detta så kör jag i denna dipa-batch följande humle-schema:
hopstand 20 min i 75 gr med 1/3 av humlen.
TH1 i slutet av jäsning (2-3 punkter kvar uppskattningsvis) med 1/3 av humlen i rumstemp.
TH2 i fatet under tryck i rymling påse med vikter i 10 grader med 1/3 av humlen.
Skakar ett par ggr per dag för att få ut så mkt som möjligt av smakerna.
Kör med flottör för att undvika alltför mkt humlepartiklar i ölen vid tappning. Kommer smaktesta när trycksättning är klar efter ca 1 vecka och skakar inte runt de sista dagarna så det får sätta sig, men låter humlepåse vara kvar i fatet och sen testa löpande för att se hur utvecklingen är på humlesmaken. Vet flera som skrivit att det funkar att låta humlen ligga kvar rätt länge i fatet, så det är väl egentligen det som jag vill testa. Plus att det påstås ge delvis annan smakbild vid TH i lägre temp. Svårt att mäta, men har gjort samma recept flera ggr men med TH2 vid ca 20 gr, så är det stor skillnad borde det märkas.