Sida 1 av 1

Risskal. Hållbarhet?

InläggPostat: fredag 2022-08-26 08:43
av Rotsac
-Varför anger man ett "Bäst före datum" för risskskal.....?

-Vilken livsmedelskvalitet är det i dem som försämras över tid?

Jag har risskal inköpta i våras.
De har ett "Bäst före datum" angivet som: 31-08-2022, vilket jag inte tänker bry mig om.

-Är det fråga om någon Svensk Livsmedelslag, som påbjuder det här?

Det är ju dock inte en produkt som man direkt förtär, men indirekt via det färdiga ölet.
Vörten kokas ju dock normalt under minst 30 minuter.

-Räcker inte det för vad som nu anses kunna bli en hälsovådlig(?) produkt över tid?

Re: Risskal. Hållbarhet?

InläggPostat: fredag 2022-08-26 13:13
av SGP
Så vitt jag vet är det nån EU-förordning som kräver det på alla livsmedelsprodukter men givetvis blir inte risskal gamla så det är ju bara att strunta i.

Google hittar detta
"Regulation (EU) No. 1169/2011 requires that the shelf-life of a foodstuff be indicated by either a date of minimum durability ('best before') or a 'use by' date."

Re: Risskal. Hållbarhet?

InläggPostat: torsdag 2022-09-01 18:29
av fredrik.stahl
Stämmer med EU-förordningen. Många sätter alldeles för korta datum för säkerhets skull. Men se upp med produkter som innehåller olja/fett, de kan härskna, t.ex. havre. Risskal borde klara sig länge.

Mitt grundtips är: smaka och lukta alltid på råvarorna. Känns det inte fräscht, använd inte.