Sida 1 av 1

Mest udda eller knasigaste ingrediensen ??

InläggPostat: tisdag 2022-07-26 18:51
av Velvetize
Hej på er!
Ska till att göra en experiment stout snart.
Tänkte smaksätta med kaffe och möjligen kakao och choklad. Tankarna flyger och inget är bestämt än.

Men tänkte kolla här med er vad det knasigaste, udda ni någonsin har haft i när ni bryggt.
Hur gick det och vad blev resultatet?
Helst då mörk öl som stout eller porter men alla ska få höras :D

Kul att höra, shoot

Re: Mest udda eller knasigaste ingrediensen ??

InläggPostat: tisdag 2022-07-26 20:58
av Djonk
Jag har mest förlitat mig på att jäst/mikrober eller andra helt vanliga ingredienser ska stå för udda smaker. T.ex. torrhumling 4g/L med Sorachi Ace som gav en stark ton av dill, jag tyckte att det smakade kul men det var inte alla som uppskattade smaken. Suröl och brett är två givna kandidater, med blandat resultat. Eller kanske färsk, nyskördad humle - gott men annorlunda.

Golden Stout är lite udda som stil. Har inte provat brygga det själv.

Enris är ju egentligen en väldigt traditionell ingrediens, men det känns lite annorlunda att fylla mäsk-kärlet eller kastrullen med [väl sköljda och rensade] grenar :D
Tycker att det ger ett trevligt bidrag - aromatiskt, tjock munkänsla och en speciell beska som för tankarna lite åt gin. Kan säkert fungera bra i mörk öl också.

Re: Mest udda eller knasigaste ingrediensen ??

InläggPostat: tisdag 2022-07-26 22:18
av Velvetize
Kul att höra. Sorachi Ace verkar ju sjukt annorlunda humle.

Går i tankarna att möjligen göra nåt så våghalsigt som Poppels gjort med sina swedish fika stouts.
Typ kasta ner några chokladbollar eller mums mums eller annat gott bakverk :-)
Även om det kanske mest är för show. Men nåt borde det väl ge

Re: Mest udda eller knasigaste ingrediensen ??

InläggPostat: onsdag 2022-07-27 00:10
av Djonk
Idén är rolig, men jag skulle aktat mig för smör i ölet. Det många bryggerier gör när de kallar ölet för något slags bakverk är att t.ex. ha i övriga ingredienser - i det här fallet havre, socker, kakao, kanske kaffe eller apelsin och försiktig mängd kokos (eftersom det också är fett). Äggvita bör gå att använda som klarningsmedel, men verkar onödigt riskabelt jämfört med alternativen - men man kan ju knäcka i ägg i glaset eller vispa vitan och ha på toppen lite som med en drink.