Socker och tryck
Postat: lördag 2021-02-13 22:36
Efter att ha jäst några gånger under tryck och varit nöjd med resultatet, började jag fundera på hur socker reagerar under tryck.
Som vi alla har hört så ska man vara fösiktig med socker i öl eftersom det kan resultera i bismaker (cider/lösningsmedel).
Jag köpte därför en ölsats som jag genom åren har använt många gånger, men aldrig lyckats med oavsett om jag har använt socker eller malt.
Det handlar om en ölsats som innehåller 1 kg relativt lätt humlad LME och en jästsort som påminner mig om torrjäst som man bakar med.
Öste i 500g socker som enligt allt jag har läst tidigare och min tidigare erfarenheter av just den här ölsatsen, borde ha resulterat i en obehaglig slutprodukt med bismaker.
Jäste 15 liter under 15-20 psi och ca. 20 grader.
Slutresultatet är enligt mig precis så smaklöst som jag hade förväntat mig men utan bismakerna jag hade räknat med från sockret.
Har någon annan på forumet experimenterat med socker och tryck?
Är det verkligen så att tryckjäsning förlåter en större mängd socker?
Det här borde väl i teorin vara rimligt eftersom trycket minimerar halten högre alkoholer och estrar.
Betyder det då att man i princip kan köra K&K (ölsats+1kg socker) utan att det smakar apa?
Jag förstår att det här inte passar för en maltig ölsort men kanske för en smaklös lager.
Som vi alla har hört så ska man vara fösiktig med socker i öl eftersom det kan resultera i bismaker (cider/lösningsmedel).
Jag köpte därför en ölsats som jag genom åren har använt många gånger, men aldrig lyckats med oavsett om jag har använt socker eller malt.
Det handlar om en ölsats som innehåller 1 kg relativt lätt humlad LME och en jästsort som påminner mig om torrjäst som man bakar med.
Öste i 500g socker som enligt allt jag har läst tidigare och min tidigare erfarenheter av just den här ölsatsen, borde ha resulterat i en obehaglig slutprodukt med bismaker.
Jäste 15 liter under 15-20 psi och ca. 20 grader.
Slutresultatet är enligt mig precis så smaklöst som jag hade förväntat mig men utan bismakerna jag hade räknat med från sockret.
Har någon annan på forumet experimenterat med socker och tryck?
Är det verkligen så att tryckjäsning förlåter en större mängd socker?
Det här borde väl i teorin vara rimligt eftersom trycket minimerar halten högre alkoholer och estrar.
Betyder det då att man i princip kan köra K&K (ölsats+1kg socker) utan att det smakar apa?
Jag förstår att det här inte passar för en maltig ölsort men kanske för en smaklös lager.