Sida 2 av 3

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: tisdag 2021-02-09 16:31
av Hövdingen
Du kan köra påsen rakt av. Om jästen gått skulle jag göra en liten starter.

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: tisdag 2021-02-09 16:36
av Kallebäcksexpressen
Hövdingen skrev:Om jästen gått skulle jag göra en liten starter.


Förstår nog inte riktigt vad du menar

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: tisdag 2021-02-09 17:54
av Hövdingen
Du kan hälla i jästen direkt ur påsen/röret om det är så att du bara brygger 12 liter och med den vört styrkan du beskriver. Om det är gammal jäst skulle jag göra en liten vitlity starter bara.

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: tisdag 2021-02-09 21:58
av ekstedt
Jag skulle nog sätta tidsgränsen för förkultur vid tre månader för flytande jäst. Har haft flera sega jäststarter och misslyckade jäsningar med flytande jäst som har varit 3-6 månader gammal. Lyckligtvis verkar det vara bättre snurr på jästen numera så att man ofta får 1-2 månader gammal jäst.

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: torsdag 2021-02-11 14:51
av ängesbryggarna
* WLP 800 Trevlig rel torr pilsnerjäst (ja, fast flytande då...) Vill inte riktigt starta under 10 grader. Har också kunnat snedjäsa för oss någon gång.
* WLP 838 Ger maltiga läckra Helles/Dortmunder/Bock, vår bästa husjäst, då vi brygger mycket tysk lager
* WLP 001 Väldigt ren, till humliga amerikansk IPA/APA, också husjäst
* WLP 002 vår "ESB"-jäst, eller till andra brittiska stilar. VARNING! börjar gärna om i flaskan, låt stå länge efter uppnådd FG innan tappning! Flockar hårt! Upplever den som oberäknelig. Ger god smak.
* W-34/70 rehydrerad. Till vår egen hus-pilsner. Kräver inga förberedelser eller bryggplanering. Används mycket när andan faller på.

Lagerjästen jäser vi i 8-10 grader i 3 v, diacetylrast 16 grader i några dagar, kallkrash 2d och därefter omtappning till fat för lagring.
All vår flytande jäst återanvänds efter sköljning, antingen direkt eller senare efter vitalisering. Ibland efter uppemot 6 månader i kyl. Körs kanske 5-8 gånger.

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: torsdag 2021-02-18 00:12
av MrX
Mina personliga (torrjäst-)favoriter:

Lager
W34/70 - kan med fördel jäsas varmt under tryck och enligt https://brulosophy.com/2016/02/08/ferme ... t-results/ också varmt utan tryck

Ale
S-04 - många klagar på den här jästen men enligt mig är den ypperlig för brittiska ales, klarnar på nolltid och jäser man svalt så ger den relativt rena smaker
Nottingham - enligt mig bättre än US-05 som många anser vara den neutralaste alejästen

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: fredag 2021-04-23 20:20
av Bönan
min lagerhusjäst w34/70 (brewly)
wyeast 1388 belgisk golden strong
wyeast 1214 chimaytyp
Chimay original flaskjäst
wb06 eller wyeast 3068 som veteölsjäst
wlp4045 när man vill ha något snabbt (kveik)
men från och med nu så byter jag husjästen på lager till fermolager w.

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: lördag 2021-04-24 10:14
av STMF
Bönan skrev:min lagerhusjäst w34/70 (brewly)
[...]
men från och med nu så byter jag husjästen på lager till fermolager w.


Det borde vara en ganska hög sannolikhet att dessa är samma? Hur många svenska tillverkare av 34/70 kan det rimligtvis finnas?

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: lördag 2021-04-24 20:20
av Hövdingen
När alla ändå skriver ner sina husjäster kan jag bidra med mina. Fryser ner och tinar upp efter behov så jag har alltid tillgång till dessa.
Tjeckisk lager - WLP800
Tysk pils och schwarz - WLP830
Tysk lager - WLP833
Engelsk, irländsk och skotsk ale, porter/stout - WLP005
Starkare ale - WLP007
Amerikansk ale och imp porter/stout- WLP090
Belgisk ale - WLP500 (men funderar på att byta till rochefort-strainen)

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: söndag 2021-04-25 09:50
av ekstedt
STMF skrev:Det borde vara en ganska hög sannolikhet att dessa är samma? Hur många svenska tillverkare av 34/70 kan det rimligtvis finnas?


Alla kommersiella jäster med W-34/70 i namnet lär bygga på stammen med samma namn som finns tillgänglig hos Weihenstephaner jästbank: https://hefebank-weihenstephan.de/en/pr ... e/w-34-70/

En jäst som bara heter W lär ha sitt ursprung där, men det finns ju många stammar att välja på som heter något med W. Den troligaste är väl dock W-34/70.

Men även om ursprunget är samma, kan produkterna skilja i prestanda, behov av att rehydrera m.m.

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: söndag 2021-04-25 11:21
av STMF
ekstedt skrev:
STMF skrev:Det borde vara en ganska hög sannolikhet att dessa är samma? Hur många svenska tillverkare av 34/70 kan det rimligtvis finnas?


Alla kommersiella jäster med W-34/70 i namnet lär bygga på stammen med samma namn som finns tillgänglig hos Weihenstephaner jästbank: https://hefebank-weihenstephan.de/en/pr ... e/w-34-70/

En jäst som bara heter W lär ha sitt ursprung där, men det finns ju många stammar att välja på som heter något med W. Den troligaste är väl dock W-34/70.

Men även om ursprunget är samma, kan produkterna skilja i prestanda, behov av att rehydrera m.m.


Absolut, det är skillnad på olika tillverkare av samma stam. Min tanke var att det kanske är troligt att det är samma tillverkare. Brewly jästen kan väl knappast säljas så mycket att det är en exklusiv tillverkare.

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: söndag 2021-04-25 21:36
av Bönan
Säkerligen samma då det står att brewly är framställt i Sverige (har jag för mig) Den har fungerat bra, och fermolager w blir en aning billigare i längden

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: måndag 2021-04-26 09:46
av ekstedt
Nu blir jag både nyfiken och förvirrad. Tillverkas Brewly W-34/70 och AEB Fermolager W av samma tillverkare? Vem i så fall? AEB verkar ligga i Italien och vara ganska stort.

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: tisdag 2021-04-27 17:03
av Erik12
Kallebäcksexpressen skrev:Hittar ingen riktigt rätt tråd så kapar den här lite. Jag har bara använt mig av torr jäst men skulle vilja prova flytande och undrar om jag behöver göra en förkultur om jag brygger 12 liter med ett og på högst 1.060 eller kan jag använda påsen rakt av?


https://www.brewersfriend.com/forum/thr ... ted.11684/
Det beror på hur gammal jästen är.
En bit ner finns en lista på ungefär hur många jästceller som fortf lever efter x antal månader i kylskåp, om du använder whitelabsjäst dvs. Brewersfriend har en startkulturkalkylator på sin hemsida. Gör en startkultur i den storlek som anges, jag brukar överdriva lite iom att mitt kylskåp inte är jättekallt och jag inte har någon magnetomrörare och kör på den lite mindre effektiva skakmetoden.

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: tisdag 2021-04-27 18:56
av STMF
ekstedt skrev:Nu blir jag både nyfiken och förvirrad. Tillverkas Brewly W-34/70 och AEB Fermolager W av samma tillverkare? Vem i så fall? AEB verkar ligga i Italien och vara ganska stort.


Maltmagnus skriver att tillverkningsland på Fermolager W är Sverige. Hembryggeriet skriver att Brewly 34/70 är tillverkad i Sverige.