Sida 1 av 1

Rengöring av bottenplattan.

InläggPostat: måndag 2017-06-19 11:01
av Magnum77
Har haft min Braumeister något år nu och bryggt massor. Har dock sett att bottenplattan blir mer och mer missfärgad.
Värmeelement samt väggar ser likadana ut men botten ser lite missfärgad ut. Försöker skrubba och skrubba men det vill inte riktigt gå bort.
Vad vågar man använda egentligen? Vanlig diskborste och disksvamp verkar inte ta på det som missfärgar.
Vad gör ni andra med? Något bra medel? Man vågar ju inte direkt använda stålull.
Eller är det bara att skrubba tills man blivit stark i armen?

Re: Rengöring av bottenplattan.

InläggPostat: måndag 2017-06-19 11:06
av Lindh
Halapur som finns i rengöringskittet är betydligt mer effektivt mot missfärgning än PBW så täck elementen med vatten 50c och någon matsked. Låt stå en halvtimme och sedan mjuk svamp.
Kalkrester kan man gnugga bort med ren starsan (ej utspädd) eller ättika på en bit papper. Citronsyra går det också (finns i kryddhyllan på ICA).
Det går även att rengöra med kasutiksoda men max 10 minuter enligt Speidel eftersom pumparna inte är så förtjusta i medlet. Koncentration vet jag inte tyvärr men var extremt försiktig med kaustiksoda med ögon/hud/kläder etc. Alla stora bryggerier rengör med kaustiksoda så det är inget nytt eller speciellt mer än att det är hälsovådligt.
Jag kör Halapur efter var 5e bryggning ungefär och Braumeistern ser ut som ny efteråt.
Barkeepers friend är grym till rostfritt också men det använder jag mest till diskbänkar och fat.

Re: Rengöring av bottenplattan.

InläggPostat: tisdag 2017-06-27 12:55
av Karl R
Jag har långkört PBW med pump. Över natten. Det blev rent. Iofsig hade jag mest fokus på rören ner till pumpen men vill minnas att resten också vart skinande rent.

//karl

Re: Rengöring av bottenplattan.

InläggPostat: torsdag 2017-06-29 12:22
av Magnum77
Lindh skrev:Halapur som finns i rengöringskittet är betydligt mer effektivt mot missfärgning än PBW så täck elementen med vatten 50c och någon matsked. Låt stå en halvtimme och sedan mjuk svamp.
Kalkrester kan man gnugga bort med ren starsan (ej utspädd) eller ättika på en bit papper. Citronsyra går det också (finns i kryddhyllan på ICA).
Det går även att rengöra med kasutiksoda men max 10 minuter enligt Speidel eftersom pumparna inte är så förtjusta i medlet. Koncentration vet jag inte tyvärr men var extremt försiktig med kaustiksoda med ögon/hud/kläder etc. Alla stora bryggerier rengör med kaustiksoda så det är inget nytt eller speciellt mer än att det är hälsovådligt.
Jag kör Halapur efter var 5e bryggning ungefär och Braumeistern ser ut som ny efteråt.
Barkeepers friend är grym till rostfritt också men det använder jag mest till diskbänkar och fat.


Var skeptisk men körde med PBW i en halvtimme och körde med mjuk svamp. Tack för tipset. Nu skiner botten som aldrig förr.
Ser fasen ny ut nu.. :) :D