Sida 1 av 1

lakbädd

InläggPostat: fredag 2006-06-02 00:00
av rickard_ericson
Hur hög ska lakbädden vara? Räcker 15 cm?

/r

lakbädd

InläggPostat: måndag 2006-06-05 00:00
av Bosse Bergenståhl
Milde himmel, ingen har ju svarat på flera dar... har alla börjat
sommarlovet?

15 cm tjock lakbädd låter rätt bra, kanske till och med lite tjockt. Ju
tjockare lakbädd desto större filtreringseffekt och bättre utbyte.
Funkar det bör du alltås få ut mycket socker ur mäsken. Men det är
mycket som spelar roll. Låt det rinna sakta, sakta ur lakkärlet. Se
noga till att lakbädden är hyfsat varm, blir den för kall börjar socker
kristalliseras och då klibbar allt ihop som en klimp i soppan, över
50°C, helst 65°C. Ha inte för varmt lakvatten - då smakar ditt goda öl
som för starkt te i stället för att vara gott, sånt händer om tanniner
fälls ut ur skaldelarna. Detta inträffar om lakbädden blir mer än 80°C
varm. Beckar lakbädden igen ofta? I så fall kan det bero på orsakerna
ovan, men också på att du låter vörten rinna för snabbt, då sugs hela
lakbädden samman till ett stenhårt sediment som inte släpper ifrån sej
vare sej vatten eller socker.

Lakningen är bryggdagens nålsöga. Funkar den är allt jättelätt, strular
den är allt jobbigt och segt. Samtidigt är det här vörten får sin
maltsmak, så den är ju så att säga hjärtat i bryggningen.

Bosse Bergenståhl

2006-06-02 kl. 12.05 skrev RickardEricson:

*** Brev nr. 12172 till Bryggaren skickat av Rickard Ericson
<rickard_ericsonPÅyahooPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hur hög ska lakbädden vara? Räcker 15 cm?

/r
Hur hög ska lakbädden vara? Räcker 15 cm?
 
/r=

lakbädd

InläggPostat: måndag 2006-06-05 00:00
av rickard_ericson
tjena bosse

tack för svaret,

jag har en kastrull som har höjd 20 cm och diam 24, tänkte kapa botten på den och sätta en perforerad plåt i botten, jag antar att vörten alltid är 80 grader eftersom man mäskar ur vid den temperaturen ??

/Rickard
*** Brev nr. 12184 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Milde himmel, ingen har ju svarat på flera dar... har alla börjat
sommarlovet?

15 cm tjock lakbädd låter rätt bra, kanske till och med lite tjockt. Ju
tjockare lakbädd desto större filtreringseffekt och bättre utbyte.
Funkar det bör du alltås få ut mycket socker ur mäsken. Men det är
mycket som spelar roll. Låt det rinna sakta, sakta ur lakkärlet. Se
noga till att lakbädden är hyfsat varm, blir den för kall börjar socker
kristalliseras och då klibbar allt ihop som en klimp i soppan, över
50°C, helst 65°C. Ha inte för varmt lakvatten - då smakar ditt goda öl
som för starkt te i stället för att vara gott, sånt händer om tanniner
fälls ut ur skaldelarna. Detta inträffar om lakbädden blir mer än 80°C
varm. Beckar lakbädden igen ofta? I så fall kan det bero på orsakerna
ovan, men också på att du låter vörten rinna för snabbt, då sugs hela
lakbädden samman till ett stenhårt sediment som inte släpper ifrån sej
vare sej vatten eller socker.

Lakningen är bryggdagens nålsöga. Funkar den är allt jättelätt, strular
den är allt jobbigt och segt. Samtidigt är det här vörten får sin
maltsmak, så den är ju så att säga hjärtat i bryggningen.

Bosse Bergenståhl

2006-06-02 kl. 12.05 skrev RickardEricson:

*** Brev nr. 12172 till Bryggaren skickat av Rickard Ericson
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hur hög ska lakbädden vara? Räcker 15 cm?

/r
Hur hög ska lakbädden vara? Räcker 15 cm?

/r=


lakbädd

InläggPostat: tisdag 2006-06-06 00:00
av Bosse Bergenståhl
Varför förstöra en fin kastrull? Borra ett hål, sätt i en kran och höj
din perforerade plåt med fyra rostfria maskinskruvar. Enda skälet jag
kan se är i så fall att bottten slagit sej. Det är annars ju ett
jättejobb att kapa av en kastrullbotten...

Bosse Bergenståhl

2006-06-06 kl. 00.05 skrev RickardEricson:

*** Brev nr. 12186 till Bryggaren skickat av Rickard Ericson
<rickard_ericsonPÅyahooPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

tjena bosse

tack för svaret,

jag har en kastrull som har höjd 20 cm och diam 24, tänkte kapa
botten på den och sätta en perforerad plåt i botten, jag antar att
vörten alltid är 80 grader eftersom man mäskar ur vid den temperaturen
??

/Rickard
*** Brev nr. 12184 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Milde himmel, ingen har ju svarat på flera dar... har alla börjat
sommarlovet?

15 cm tjock lakbädd låter rätt bra, kanske till och med lite tjockt. Ju
tjockare lakbädd desto större filtreringseffekt och bättre utbyte.
Funkar det bör du alltås få ut mycket socker ur mäsken. Men det är
mycket som spelar roll. Låt det rinna sakta, sakta ur lakkärlet. Se
noga till att lakbädden är hyfsat varm, blir den för kall börjar socker
kristalliseras och då klibbar allt ihop som en klimp i soppan, över
50°C, helst 65°C. Ha inte för varmt lakvatten - då smakar ditt goda öl
som för starkt te i stället för att vara gott, sånt händer om tanniner
fälls ut ur skaldelarna. Detta inträffar om lakbädden blir mer än 80°C
varm. Beckar lakbädden igen ofta? I så fall kan det bero på orsakerna
ovan, men också på att du låter vörten rinna för snabbt, då sugs hela
lakbädden samman till ett stenhårt sediment som inte släpper ifrån sej
vare sej vatten eller socker.

Lakningen är bryggdagens nålsöga. Funkar den är allt jättelätt, strular
den är allt jobbigt och segt. Samtidigt är det här vörten får sin
maltsmak, så den är ju så att säga hjärtat i bryggningen.

Bosse Bergenståhl

2006-06-02 kl. 12.05 skrev RickardEricson:

*** Brev nr. 12172 till Bryggaren skickat av Rickard Ericson
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hur hög ska lakbädden vara? Räcker 15 cm?

/r
Hur hög ska lakbädden vara? Räcker 15 cm?

/r=
tjena bosse
 
tack för svaret,
 
jag har en kastrull som har höjd 20 cm och diam 24, tänkte kapa botten
på den och sätta en perforerad plåt i botten, jag antar att vörten
alltid är 80 grader eftersom man mäskar ur vid den temperaturen ??

/Rickard
*** Brev nr. 12184 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Milde himmel, ingen har ju svarat på flera dar... har alla börjat
sommarlovet?

15 cm tjock lakbädd låter rätt bra, kanske till och med lite tjockt.
Ju
tjockare lakbädd desto större filtreringseffekt och bättre utbyte.
Funkar det bör du alltås få ut mycket socker ur mäsken. Men det är
mycket som spelar roll. Låt det rinna sakta, sakta ur lakkärlet. Se
noga till att lakbädden är hyfsat varm, blir den för kall börjar
socker
kristalliseras och då klibbar allt ihop som en klimp i soppan, över
50°C, helst 65°C. Ha inte för varmt lakvatten - då smakar ditt goda öl
som för starkt te i stället för att vara gott, sånt händer om tanniner
fälls ut ur skaldelarna. Detta inträffar om lakbädden blir mer än 80°C
varm. Beckar lakbädden igen ofta? I så fall kan det bero på orsakerna
ovan, men också på att du låter vörten rinna för snabbt, då sugs hela
lakbädden samman till ett stenhårt sediment som inte släpper ifrån sej
vare sej vatten eller socker.

Lakningen är bryggdagens nålsöga. Funkar den är allt jättelätt,
strular
den är allt jobbigt och segt. Samtidigt är det här vörten får sin
maltsmak, så den är ju så att säga hjärtat i bryggningen.

Bosse Bergenståhl

2006-06-02 kl. 12.05 skrev RickardEricson:

*** Brev nr. 12172 till Bryggaren skickat av Rickard Ericson
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hur hög ska lakbädden vara? Räcker 15 cm?

/r
Hur hög ska lakbädden vara? Räcker 15 cm?
 
/r==