Sida 1 av 1

Matrial att jäsa i???

InläggPostat: måndag 2006-03-27 00:00
av daniel_einehag
Hej bryggarvänner!!

Jag funderar på att jäsa i ett kärl av aluminium, men någonstans i
bakhuvudet har jag för mig att det inte är att rekomendera....
Har jag fel eller kan det vara så???

Jag har annars en bekant som jobbar med kromning,
funderar på om jag skall kroma kärlet, men är ytan tålig nog att jäsa i då??
Det finns ju kromade ytor i vattenkokare m.m. så det borde väl funka??

Tackar för svar MVH Daniel

Matrial att jäsa i???

InläggPostat: måndag 2006-03-27 00:00
av Kim
Hej,

Rangordning av jäskärl torde bli något i denna stil...

Rostfritt - helt enkelt bäst. Nackdelen är att det kostar en del pengar.
Glas - bra att sterilisera, dock tål det inte snabba tempväxlingar. Kan lätt
gå sönder.
Plast - ett väldigt bra substitut till de ovan, lätt och billigt. Nackdel är
att det kan komma in bakterier i repor, men då byter man billigt ut dem.

Sedan borde gamla hederliga träfat komma, de har charm men är lite jobbiga
att handskas med.
Längre ner återfinns aluminium, koppar etc. De är inte bra då det är en sur
miljö.

// Kim

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: DanielEinehag [mailto:daniel_einehagPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 27 mars 2006 16:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Matrial att jäsa i???


*** Brev nr. 11870 till Bryggaren skickat av "Daniel Einehag"
<daniel_einehagPÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej bryggarvänner!!

Jag funderar på att jäsa i ett kärl av aluminium, men
någonstans i bakhuvudet har jag för mig att det inte är att
rekomendera.... Har jag fel eller kan det vara så???

Jag har annars en bekant som jobbar med kromning,
funderar på om jag skall kroma kärlet, men är ytan tålig nog
att jäsa i då?? Det finns ju kromade ytor i vattenkokare m.m.
så det borde väl funka??

Tackar för svar MVH Daniel

Matrial att jäsa i???

InläggPostat: tisdag 2006-03-28 00:00
av Bosse Bergenståhl
Kolsyran som bildas i jäsningen kan tydligen vara rätt aggresiv mot
aluminium, tror det är ungefär samma med krom. Koka funkar bra i
aluminium så länge man inte kokar basiska livsmedel, typ lutfisk o så.

Bosse Bergenståhl

2006-03-28 kl. 00.05 skrev Kim:

*** Brev nr. 11876 till Bryggaren skickat av "Kim" <kimPÅhpbPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej,

Rangordning av jäskärl torde bli något i denna stil...

Rostfritt - helt enkelt bäst. Nackdelen är att det kostar en del
pengar.
Glas - bra att sterilisera, dock tål det inte snabba tempväxlingar.
Kan lätt
gå sönder.
Plast - ett väldigt bra substitut till de ovan, lätt och billigt.
Nackdel är
att det kan komma in bakterier i repor, men då byter man billigt ut
dem.

Sedan borde gamla hederliga träfat komma, de har charm men är lite
jobbiga
att handskas med.
Längre ner återfinns aluminium, koppar etc. De är inte bra då det är
en sur
miljö.

// Kim

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: DanielEinehag [mailto:daniel_einehagPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 27 mars 2006 16:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Matrial att jäsa i???


*** Brev nr. 11870 till Bryggaren skickat av "Daniel Einehag"
<daniel_einehagPÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej bryggarvänner!!

Jag funderar på att jäsa i ett kärl av aluminium, men
någonstans i bakhuvudet har jag för mig att det inte är att
rekomendera.... Har jag fel eller kan det vara så???

Jag har annars en bekant som jobbar med kromning,
funderar på om jag skall kroma kärlet, men är ytan tålig nog
att jäsa i då?? Det finns ju kromade ytor i vattenkokare m.m.
så det borde väl funka??

Tackar för svar MVH Daniel