SBT och PH

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

SBT och PH

Inläggav marbro77 » måndag 2024-10-28 11:33

Hej,
efter att ha slutat brygga ljusa humlerika öl pga dålig hållbarhet, gav jag det ett nytt försök igen. Denna gång testade jag SBT som jag aldrig använt tidigare. Doserade 0.1 g/l bryggvatten och justerade SO4 bidrag i vattenprofilen. Resten lämnade jag oförändrat.

Blev lite chockad när PH efter lakning landade på 4.6; jag brukar kämpa med att få ner PH och använder mjölksyra vilket jag även nu gjorde rutinmässigt. Nu inser jag att SBT antagligen påverkar PH (det är ju en syra), och misstänker att den har sänkt PH't rejält...

Nån som vet nåt eller har erfarenhet om SBT's bidrag till PH och om min tes kan stämma? Hur ska man tänka framöver?

Hälsningar,
Marc
marbro77
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: måndag 2024-10-28 11:20

Re: SBT och PH

Inläggav ekstedt » torsdag 2024-10-31 13:27

För den som undrar vad SBT är: https://shop.humle.se/tillsatser/stabil ... n-sbt-1-kg.

Det är inte en syra, men innehåller askorbinsyra. Har svårt att tro att denna svaga syra kan sänka pH märkbart.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2944
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: SBT och PH

Inläggav marbro77 » lördag 2024-11-02 10:08

Tack för svaret!
Då är det nåt annat som gått fel :-)
marbro77
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: måndag 2024-10-28 11:20

Re: SBT och PH

Inläggav Lindh » lördag 2024-11-02 15:50

Antioxin SBT sänker pH:t men ytterst lite (beroende på dos). Vid normaldos skillnaden runt 0,05 pH-enheter så t.ex. från 5,40 till 5,35.
Jag skulle mer tro att din pH-mätare behöver kalibreras.
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1461
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Re: SBT och PH

Inläggav marbro77 » måndag 2024-11-04 13:44

Ja. Så var det. Elektroden är paj, visade 6.0 i kranvatten. Även efter kalibrering visar den konstiga värden.

Tack för hjälpen!
marbro77
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: måndag 2024-10-28 11:20


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 93 gäster

cron