Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av marbro77 » måndag 2024-10-28 11:33
Hej,
efter att ha slutat brygga ljusa humlerika öl pga dålig hållbarhet, gav jag det ett nytt försök igen. Denna gång testade jag SBT som jag aldrig använt tidigare. Doserade 0.1 g/l bryggvatten och justerade SO4 bidrag i vattenprofilen. Resten lämnade jag oförändrat.
Blev lite chockad när PH efter lakning landade på 4.6; jag brukar kämpa med att få ner PH och använder mjölksyra vilket jag även nu gjorde rutinmässigt. Nu inser jag att SBT antagligen påverkar PH (det är ju en syra), och misstänker att den har sänkt PH't rejält...
Nån som vet nåt eller har erfarenhet om SBT's bidrag till PH och om min tes kan stämma? Hur ska man tänka framöver?
Hälsningar,
Marc
-
marbro77
- Nybryggare
-
- Inlägg: 3
- Blev medlem: måndag 2024-10-28 11:20
av marbro77 » lördag 2024-11-02 10:08
Tack för svaret!
Då är det nåt annat som gått fel
-
marbro77
- Nybryggare
-
- Inlägg: 3
- Blev medlem: måndag 2024-10-28 11:20
av Lindh » lördag 2024-11-02 15:50
Antioxin SBT sänker pH:t men ytterst lite (beroende på dos). Vid normaldos skillnaden runt 0,05 pH-enheter så t.ex. från 5,40 till 5,35.
Jag skulle mer tro att din pH-mätare behöver kalibreras.
-
Lindh
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1461
- Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59
av marbro77 » måndag 2024-11-04 13:44
Ja. Så var det. Elektroden är paj, visade 6.0 i kranvatten. Även efter kalibrering visar den konstiga värden.
Tack för hjälpen!
-
marbro77
- Nybryggare
-
- Inlägg: 3
- Blev medlem: måndag 2024-10-28 11:20
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 93 gäster