Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Rotsac » söndag 2023-01-29 00:46
Brewdog anger i receptet för sin Punk IPA:
"-To get the best possible profile from the dry hops we recommend dry hopping post fermentation for 5 days. Dry hops should be added at cellar temperature. We find 14°C results in the most aromatic dry hop profil".
Jag brukar inte justera temperaturen under torrhumlingen.
-Vad har ni för erfarenheter -eller process- för torrhumling, vad gäller temperaturen?
-
Rotsac
- Dekoktionsmäskare

-
- Inlägg: 678
- Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16
av Skogstorpsbryggarn » fredag 2023-02-03 11:20
Håller precis på med ett litet experiment med just TH-temp. Efter att ha läst en del om detta så kör jag i denna dipa-batch följande humle-schema:
hopstand 20 min i 75 gr med 1/3 av humlen.
TH1 i slutet av jäsning (2-3 punkter kvar uppskattningsvis) med 1/3 av humlen i rumstemp.
TH2 i fatet under tryck i rymling påse med vikter i 10 grader med 1/3 av humlen.
Skakar ett par ggr per dag för att få ut så mkt som möjligt av smakerna.
Kör med flottör för att undvika alltför mkt humlepartiklar i ölen vid tappning. Kommer smaktesta när trycksättning är klar efter ca 1 vecka och skakar inte runt de sista dagarna så det får sätta sig, men låter humlepåse vara kvar i fatet och sen testa löpande för att se hur utvecklingen är på humlesmaken. Vet flera som skrivit att det funkar att låta humlen ligga kvar rätt länge i fatet, så det är väl egentligen det som jag vill testa. Plus att det påstås ge delvis annan smakbild vid TH i lägre temp. Svårt att mäta, men har gjort samma recept flera ggr men med TH2 vid ca 20 gr, så är det stor skillnad borde det märkas.
-
Skogstorpsbryggarn
- Torrhumlare

-
- Inlägg: 130
- Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
- Ort: Eskilstuna
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 56 gäster