Förklara detta fenomen?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Förklara detta fenomen?

Inläggav bransta » onsdag 2021-03-31 15:26

Senaste brygden var en NEIPA där jag hade 25 liter i grytan efter mäskning och ett SG-värde på 1,070.
Efter kok hade jag 20,5 liter kvar och ett OG-värde på 1,060.
Kan "någon" förklara detta, värdet har sjunkit efter jag kokat, alla mätningar är gjorda vid ca 20 grader i vätskan?
Övriga brygg jag gjort ökar värdet med ca 0,010-0,020 efter kok.
bransta
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 8
Blev medlem: lördag 2020-02-22 17:43

Re: Förklara detta fenomen?

Inläggav SGP » onsdag 2021-03-31 16:18

Du har läst av mätaren fel? Det låter ju inte rimligt att koncentrationen har sjunkit efter att vatten kokat bort.
SGP
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 44
Blev medlem: fredag 2020-06-19 10:28

Re: Förklara detta fenomen?

Inläggav Perwaste » onsdag 2021-03-31 17:12

Och du har kollat att det du mäter med även visar 0 med vanligt vatten i 20°C?
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 282
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Re: Förklara detta fenomen?

Inläggav skyking » torsdag 2021-04-01 23:36

Det kan också vara så att vörten inte var homogen när du mätte dvs att vörten inte har samma densitet överallt. Du kan ha mätt på en del av vörten som har lägre densitet är övrig vört.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1366
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Förklara detta fenomen?

Inläggav Bee » söndag 2021-04-11 18:17

bransta skrev:Senaste brygden var en NEIPA där jag hade 25 liter i grytan efter mäskning och ett SG-värde på 1,070.
Efter kok hade jag 20,5 liter kvar och ett OG-värde på 1,060.
Kan "någon" förklara detta, värdet har sjunkit efter jag kokat, alla mätningar är gjorda vid ca 20 grader i vätskan?
Övriga brygg jag gjort ökar värdet med ca 0,010-0,020 efter kok.


Vanligaste felet vid för hög avläsning beror på ickehomogen vört, som tidigare talare påpekat. Lättast slipper man detta genom att ta vört när det kokar eller efter att man rört om ordentligt och mäter på det.
Att du normalt får en ökning på 10-20°Ö (0.010-0.020) beror på avdunstningen. Extraktmängden är konstant, men vattenmängden ändras. 20.5l*60°Ö=25l*49.5°Ö extraktmängden är konstant!

Skickat från min J9110 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3027
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 43 gäster