Tvångskarbonering på fat

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Tvångskarbonering på fat

Inläggav Brewlikeaskunk » lördag 2021-02-27 12:28

Detta kommer bli första gången jag tvångskarbonerar på corneliusfat och därför vill jag höra mig för vilken metod som är bäst.
Jag har tidigare kollat runt lite på youtube och läst artiklar, men jag vet fortfarande inte vad som är bäst för mig.
Som jag ser det finns det två olika metoder som skulle passa mig. Vid båda metoderna använder jag gas in porten.

Nr1. Rullning. Dvs. Att man sätter regulatorn på runt två bar och rullar fatet lite lätt fram och tillbaka i ? minuter.

Nr2. Set it and forget it. Dvs. Att man kopplar på regulatorn på gas in mellan 1-2 bar och väntar uppåt en vecka.

För att specificera mig lite till så kan jag nämna att corneliusfatet kommer att stå i kylskåp som håller 5 grader. Jag siktar på hög karbonering, 3.5-4 volymer motsvarande 7-8 gram socker per liter ifall den hade varit primad. Det är ett 19 liter fat som kommer att innehålla 17.5-18 liter öl.

Vad tror ni är den bästa metoden och hur går jag till väga med tid, tryck mm för att uppnå bästa resultat?

Tack på förhand!
Brewlikeaskunk
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 20
Blev medlem: onsdag 2018-09-19 10:53

Re: Tvångskarbonering på fat

Inläggav Djonk » lördag 2021-02-27 13:25

Rullning fungera bra och går förhållandevis snabbt men tycker ändå att det är mer arbete än det är värt om du inte har väldigt bråttom.

Det är bara att använda en tabell likt https://www.olbryggning.se/rad-och-tips/kolsyretabell, ställa in på önskat tryck efter den temperatur ölet står i och vänta annars. Ditt exempel 7-8g/L låter som närmare 3 volymer - skulle nog börja med det eftersom det är bökigare att sänka trycket i efterhand och överkolsyrad öl blir svår att servera :wink:

En annan metod för att skynda på det hela är ju att ha lite högre tryck i början, t.ex. 3 bar. Missar du att sänka i tid får du överkolsyrad öl igen så är det inte viktigt att börja dricka några dagar tidigare tycker jag att "set and forget" är den trevligaste metoden.
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1132
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Tvångskarbonering på fat

Inläggav Brewlikeaskunk » lördag 2021-02-27 13:48

Djonk skrev:Rullning fungera bra och går förhållandevis snabbt men tycker ändå att det är mer arbete än det är värt om du inte har väldigt bråttom.

Det är bara att använda en tabell likt https://www.olbryggning.se/rad-och-tips/kolsyretabell, ställa in på önskat tryck efter den temperatur ölet står i och vänta annars. Ditt exempel 7-8g/L låter som närmare 3 volymer - skulle nog börja med det eftersom det är bökigare att sänka trycket i efterhand och överkolsyrad öl blir svår att servera :wink:

En annan metod för att skynda på det hela är ju att ha lite högre tryck i början, t.ex. 3 bar. Missar du att sänka i tid får du överkolsyrad öl igen så är det inte viktigt att börja dricka några dagar tidigare tycker jag att "set and forget" är den trevligaste metoden.


Okej tack. Men säg satt jag kör set and forget på 1.3 bar som i kolsyretabellen i 5 grader. Hur lång tid tar det innan det är kolsyrat? Hittar ingen information om det.
Brewlikeaskunk
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 20
Blev medlem: onsdag 2018-09-19 10:53

Re: Tvångskarbonering på fat

Inläggav Djonk » lördag 2021-02-27 14:45

Brukar börja dricka efter en vecka ungefär, men det kan ta två innan det är helt uppe i nivån man ville ha. Då föredrar jag lite snällare kolsyrning så det varierar antagligen på hur många volymer du önskar. Har du klippt till sytråd och sånt redan? Det kan vara lite pyssel med att få det lagom så det är också något som talar för att börja lite försiktigt så att du inte bara får skum ur kranen.
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1132
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Tvångskarbonering på fat

Inläggav Brewlikeaskunk » söndag 2021-02-28 09:19

Får se hur jag gör. Jag kanske sätter regulatorn på 2.6 bar ett par dagar och sedan sänker jag till 1.3 och testar därefter.
Hur länge räcker en sodastreamtub?
Sytrådskit har jag köpt färdigt från humlegården. Hoppas den funkar bra?
Brewlikeaskunk
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 20
Blev medlem: onsdag 2018-09-19 10:53

Re: Tvångskarbonering på fat

Inläggav Pilsnerkokaren » söndag 2021-02-28 10:14

Om du kör med set and forget så går den mesta tiden åt för att kolsyran ska fördelas ner till botten på fatet. Ölen närmst gasficka blir först mättad och sen fördelas kolsyran neråt i fatet.
Det är därför det går snabbare om man rullar fatet, ölen exponeras för gasen bättre.

För min del tar det ca 2 veckor att kolsyra 35l öl (hembyggt fat), men då trycksätter jag fatet och lossar gasslangen från fatet och låter gasen fördelas i ölen någon dag innan jag trycksätter igen. När jämviktstrycket nått önskad nivå och inte sjunker längre vet jag att det är klart. Men detta kräver att man har en manometer på fatet, annars är det ju i blindo.

En sodastreamflaska räcker normalt till att kolsyra 50-60l vatten, blir väl ungefär det samma med öl.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1427
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Re: Tvångskarbonering på fat

Inläggav Djonk » söndag 2021-02-28 12:20

Jamen precis, höjer man lite de första dagarna skyndar man på processen lite utan särskilt mycket bök/risk.

Har för mig att sodastreamflaskorna räcker längre än så - men det beror ju på hur många volymer kolsyra man önskar. Kolsyrat vatten ligger ofta ganska högt. Sen kan läckage ställa till det, men tuberna räcker ganska bra i alla fall.

Sytrådskitet är kanske för kort för din önskade nivå av kolsyra, men du märker ju om du tappar upp lite varje dag ifall det börjar skumma för mycket. Då är det bara att köpa längre slang eller nöja sig med lite mindre kolsyra.
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1132
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Tvångskarbonering på fat

Inläggav skyking » måndag 2021-03-01 06:01

Jag tycker att som du beskriver ditt alternativ nummer ett så har det en klar nackdel: det blir känsligt för hur länge du rullar/skakar och hur kraftigt. Oavsett vilket alternativ du använder så föreslår jag att du ställer in rätt tryck från början, på så sätt blir slutresultatet så småningom detsamma oavsett (bara det att det tar längre tid att nå dit om du inte rullar/skakar eller om du gör det i för liten omfattning).

Pilsnerkokaren skrev:Om du kör med set and forget så går den mesta tiden åt för att kolsyran ska fördelas ner till botten på fatet. Ölen närmst gasficka blir först mättad och sen fördelas kolsyran neråt i fatet.
Det är därför det går snabbare om man rullar fatet, ölen exponeras för gasen bättre.


Utan att gå in i hur pass stor del av effekten som beror på att kolsyran skall fördelas i ölet så är detta iaf inte hela sanningen. En stor anledning till att det går snabbare kan också vara att man ökar gränsytan mellan gas och vätska (denna effekt kan man lätt konstate genom att skaka en öl där processen går åt andra hållet).
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1362
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Tvångskarbonering på fat

Inläggav Brewlikeaskunk » onsdag 2021-03-03 14:08

Ok tack för svar. Blir alternativ två. Men kanske att jag påskyndar det lite de första dagarna.
Men visst det har sina fördelar med samma tryck hela tiden.
Brewlikeaskunk
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 20
Blev medlem: onsdag 2018-09-19 10:53

Re: Tvångskarbonering på fat

Inläggav Brewlikeaskunk » onsdag 2021-03-17 11:58

Det blev set and forget med 1.3 bars tryck hela tiden. Här om dagen testade jag ölen. Den var lite kolsyrad, men det som slog mig var att ölet hade tappat sin arom och smak helt och hållet. Det förvånar mig eftersom jag jobbat med oxidationsskydd väldigt mycket. Jag fyller fatet med kokhett vatten och pressar ut med kolsyra. Jag kör closed transfer i överföringen. Däremot slangen mellan kärl och fat är inte helt syrefri.
Kan smaken komma tillbaka senare efter lagring?
Kan någon infektion letat sig in?
Kan det varit så att det längst ner i fatet smakar minst?
Brewlikeaskunk
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 20
Blev medlem: onsdag 2018-09-19 10:53

Re: Tvångskarbonering på fat

Inläggav Djonk » onsdag 2021-03-17 12:21

Om det är humle som saknas brukar det ju snarare minska med lagring. Infekterad öl och det i botten borde smaka mer, inte mindre.

Kan rekommendera att torrhumla direkt i fatet. Finns speciell utrustning för det men en vanlig humlepåse duger om det är kottar.
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1132
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Tvångskarbonering på fat

Inläggav Brewlikeaskunk » onsdag 2021-03-17 12:44

Det är en belgisk öl, där de trevliga estrarna och fenolerna saknas från jästen. Även den trevliga maltlukten är borta. Humlen i detta fall spelar inte första fiolen. Ölet är platt och smakar beskt.
Brewlikeaskunk
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 20
Blev medlem: onsdag 2018-09-19 10:53

Re: Tvångskarbonering på fat

Inläggav Pilsnerkokaren » onsdag 2021-03-17 22:09

Du har inte någon oxidering om du gjort som du skriver, smaker och kolsyra skiktar sig innan hela fatet är kolsyrat till botten.

Lär säkert få mothugg men min erfarenhet är att med att tappa från ytan i fatet med hjälp en sån där flottör så får man mer humlesmak i början och mindre efterhand. Borde därför (i min värld) vara samma sak fast tvärtom om man är för snabb att börja tappa. Har du möjlighet så skaka/rulla fatet för att blanda ölen, vänta några timmar innan du smakar igen. Då lär du ha fördelat både humlesmaker och kolsyra i hela fatet.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1427
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Re: Tvångskarbonering på fat

Inläggav Saint » torsdag 2021-03-18 09:18

Det där är väldigt intressant och jag har ställt frågan själv. Mina humliga öl (ipa) smakar alltid kalas med bra tryck de första 1-2v i fatet för att sedan tappa i arom. Detta händer mer eller mindre oavsett mängd humle. Meeeeen (och detta slår aldrig fel) mot slutet av fatet kommer allt tillbaka med besked. Sista 10 glasen brukas smaka väldigt färskt och med massor av arom från humle. Jobbar just nu på slutet en Session IPA och varje glas är en fröjd. Ingen aning vad som är orsaken då man som sagt tappar från botten hela tiden. Mellan dessa lägen är ölen fortfarande god men har inte trycket från humlen.

För att återgå till ämnet och att det är belgisk öl som gäller. Har en bryggarkompis som har specialiserat sig på Saison i första hand, men även olika belgiska varianter. Han tappar aldrig belgare på fat och låter dem istället kolsyra på flaska minst 1mån i rumstemp.
Har gjort en test och tappat 50/50 fat/flaska. Skillnaden är enorm. Precis som Brewlikeaskunk säger, estrar och fenoler dämpas väldigt mycket på fat. Man känner att det är en belgisk öl, inte mer. Flaskvarianten blommar ut på ett helt annat sätt.

Har ingen som helst vetenskaplig förklaring för dessa påståenden men efter erfarenhet ochtester så tappar jag endast IPA, Lager och vissa brittiska varianter på fat.
Saint
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 238
Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07

Re: Tvångskarbonering på fat

Inläggav Djonk » torsdag 2021-03-18 13:45

Jag känner igen det där med att sista glasen smakar mer igen. Kanske är det en skiktning / koncentration både i toppen och botten av fatet? Annars har jag tänkt att det bara virvlar upp lite godsaker från bottensatsen.

Har aldrig fatat belgiska öl heller, däremot tycker jag att de brukar smaka bäst färskt - för att sedan ha en svacka som håller i sig ett halvår eller så innan det smakar bättre igen. För stark dubbel/quad dvs.
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1132
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Nästa

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 34 gäster