Wyest 1084 Irish Ale

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Wyest 1084 Irish Ale

Inläggav Silverhanden » måndag 2021-01-11 14:41

Tja! Brygger en Stout med 1084 Irish Ale.
Jag har läst att den fått bra betyg och när jag gjorde en mörkare Ale så blev smaken bra.

Mitt problem är jäsningen. Förra gången så smackade jag till den i tid men den vägrade gå igång bra. Dumpa ner till i Alen med jästnäring mm men det gick sådär.
Jäsningen drog igång 1.5 dagar efter i röret och fick en söt mörk folköl istället för en kraftig chokladale xD

Nu smackade jag till en igår och den stod iof bara 2 timmar på uppladdning men i skrivande stund ser jag ingen verksamhet alls i jäsröret. (Jag vet att det ibland inte syns)
Mina andra jäster jag använt har dock inte reagerat såhär slött, någon som har tankar eller erfarenheter?

Köpte första gången från Humlegården och deras bra kundservice skickade ut en ny jäst åt mig som kompensation. Så cred till dem för det!
Silverhanden
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 121
Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58

Re: Wyest 1084 Irish Ale

Inläggav Djonk » måndag 2021-01-11 20:24

Gör förkultur i fortsättningen om du förväntar dig problem med jäsningen. Kan rekommendera metoden "shaken, not stirred" - https://hornbrewing.com/blog/2019/03/21 ... ted-steps/
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1113
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Wyest 1084 Irish Ale

Inläggav Hövdingen » tisdag 2021-01-12 01:28

Finns det någon som gjort en jämförelse av antalet jästceller från en skakad och en rörd förkultur? Är väldigt skeptisk till att skaka istället. Dessutom rekommenderas 4 liters behållare för en liter förkultur. Det gör det mer eller mindre omöjligt att göra större förkulturer.
Hövdingen
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 378
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Wyest 1084 Irish Ale

Inläggav Djonk » tisdag 2021-01-12 10:13

Ja, mängden är begränsad, men det är en enkel metod som potentiellt är bättre för små förkulturer. Mer läsning på https://www.experimentalbrew.com/blogs/ ... yth-buster
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1113
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Wyest 1084 Irish Ale

Inläggav ekstedt » tisdag 2021-01-12 11:33

Flytande jäst som är flera månader gammal kan vara ganska seg och behöver en förkultur för att försäkra en snabb jässtart och bra jäsprestanda. Det viktiga är att göra förkultur öht, övrigt (magnetomrörare, vitality starter, shakennotstirred m.m. är finlir).
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2833
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Wyest 1084 Irish Ale

Inläggav Silverhanden » onsdag 2021-01-13 11:01

Tack för tipsen! Blir väl en förkultur till nästa gång om jag någonsin köper om den här jästen xD
I alla fall. Jag får inga indikationer på att den dragit igång såhär 2.4 dagar efter pitchen.

Min tanke är att öppna och kolla om det bildas något alls, annars peta i US-05 och se om jag kan rädda min Stout, hur låter det?
Silverhanden
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 121
Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58

Re: Wyest 1084 Irish Ale

Inläggav Hövdingen » onsdag 2021-01-13 12:52

US-05 är alltid en bra akutjäst. Annars skulle jag ha 04 i en porter
Hövdingen
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 378
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Wyest 1084 Irish Ale

Inläggav Silverhanden » fredag 2021-01-15 13:33

Tack Hövding, hade en 04a av en slump i kylen så dunka ner den.
Inte kollat om det puttrar men nu går tempen upp på termometern iaf, så något hände nog. Bara att hålla tummarna på att det inte blev något jox med den gamla jästen som inte ville göra någon nytta:/
Silverhanden
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 121
Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58

Re: Wyest 1084 Irish Ale

Inläggav Silverhanden » fredag 2021-01-29 16:48

Det här gick skit xD Stått över 2 (3?) veckor nu och ett FG på 030, samt att det bildats typ mögelbubblor på ytan xD

Ajja, jag tappar över några liter till flaskor och hoppas att jag får ordning på min stout nästa gång :(

Någon som testat att göra stout med Kveik-jäst?
Silverhanden
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 121
Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58

Re: Wyest 1084 Irish Ale

Inläggav Djonk » lördag 2021-01-30 16:36

Om det verkligen är mögel på ytan är det inte rekommenderat att dricka ölet.
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1113
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Wyest 1084 Irish Ale

Inläggav Silverhanden » måndag 2021-02-01 10:22

Jadu, jag blev lite osäker på vad det var, kan ha varit mögel eller kanske en kamp mellan de två olika jästerna?
Jag tänkte nog ändå låta ölen stå en 6 månader, sedan kolla flaskan noga, minsta spår och jag slänger allt!
Silverhanden
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 121
Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58

Re: Wyest 1084 Irish Ale

Inläggav Djonk » måndag 2021-02-01 13:23

Mögelgift behöver inte vara synligt - å andra sidan är inte allt mögel giftigt, men det är inte värt risken om man misstänker det.

Var det kanske lite rostad malt du såg på ytan?
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1113
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Wyest 1084 Irish Ale

Inläggav Silverhanden » tisdag 2021-02-02 09:24

Hmm, nej det tror jag inte! Det hade blivit en extrem tunn film som täckte större delen av ytlagret med lite typ, blåsor? Som bubblor av luft som filmen höll inne.
Silverhanden
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 121
Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58

Re: Wyest 1084 Irish Ale

Inläggav ekstedt » tisdag 2021-02-02 11:54

Silverhanden skrev:Hmm, nej det tror jag inte! Det hade blivit en extrem tunn film som täckte större delen av ytlagret med lite typ, blåsor? Som bubblor av luft som filmen höll inne.


Då är det knappast mögel, utan en pellikel: http://www.milkthefunk.com/wiki/Pellicle
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2833
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Wyest 1084 Irish Ale

Inläggav Silverhanden » onsdag 2021-02-03 10:26

Jamen exakt så såg det ut! Ska läsa artikeln men för kunskap till andra: Är det farligt och vad ska man göra när det uppstår?

Grymt tack Ekstedt!!
Silverhanden
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 121
Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 18 gäster