Spundning

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Spundning

Inläggav Rennstam » söndag 2020-11-29 01:08

Jag funderar på att börja använda en spundventil. Tre frågor om spundning. 1. Om man spundar på corneliusfat, måste man inte sedan ändå tillsätta co2 för att bibehålla co2-halten under hela fatets (Innehållets) livslängd? 2. Om man spundar blir det ju lite jäst i botten på fatet som ölet ligger på, och den jästen ligger kvar under hela fatets livslängd. Kan det påverka smaken på ölet? (Jag tänker autolys etc) 3. Några tips på välfungerande spundventiler? Blichmann verkar vara rejäl, men lite dyr ...
Rennstam
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 93
Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
Ort: Malmö

Re: Spundning

Inläggav Djonk » söndag 2020-11-29 06:52

1. Ja
2. Jo, bäst att föra över till ett tomt fat - men dricker du upp inom ett halvår är det ingen större risk.
3. I det här fallet får man vad man betalar för. Extra pill med de billiga men tittar man till de då och då gör de också jobbet.
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1066
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Spundning

Inläggav Rennstam » måndag 2020-11-30 22:09

Tackar!

Kan man säga att det finns två poänger/fördelar med spundning. Eventuellt två och en halv?:
1. Man sparar co2 genom att ta vara på den co2 som jäsningen producerar.
2. Man får eventuellt en bra känsla av att göra som de stora bryggerierna gör?
2,5. Det finns de som menar att man får en bättre kolsyrning än när man tillsätter co2 med tub (men det verkar finnas delade meningar om detta)

Och två nackdelar:
1. Man måste köpa en spundventil.
2. Ölet håller kortare tid eftersom det kommer att ligga på jästen i fatet.

Ja? Eller fler för- och nackdelar?
Rennstam
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 93
Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
Ort: Malmö

Re: Spundning

Inläggav Djonk » tisdag 2020-12-01 08:03

Du sparar kolsyra men ändrar också jäsningen en aning. Många säger att de kommer undan med att jäsa i högre temperaturer utan felsmaker och mer estrar/fenoler. Högre temperatur leder också till dramatiskt snabbare jäsning, speciellt för lager.

Bättre kolsyra tror jag inte på, men det går snabbare att nå dit (direkt om du jäser svalt eller varmt med extra högt tryck)

Ölet håller snarare bättre eftersom du minskar kontakt med syre och kan göra syrefri överföring. Har inte märkt några negativa effekter av att låta jästkakan vara kvar i några månader även om det kan finnas teoretiskt.

För mig är nackdelen mer att du behöver ett lite dyrare, trycktåligt kärl att sätta ventilen på. Sen att flera billigare ventiler är lite opålitliga och att provtagning kräver en längre och längre sytrådsslang ju högre tryck man jäser med (plus att provet innehåller mer kolsyra som man måste försöka bli av med)
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1066
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Spundning

Inläggav Pilsnerkokaren » tisdag 2020-12-01 09:44

Det kostar att ligga på topp :)
Har jäst under tryck ett bra tag nu och är helnöjd.
Nackdelen är att det behövs en del utrustning, fördelarna är dock övervägande för min del.

1.
Efter bryggningen häller jag grönölen direkt i fatet och kör NoChill. Slipper ett moment på bryggdagen.
2.
Brygger främst lager och normalt är primärjäsningen klar efter 4-5 dagar. med efterföljande Diacetylrast i en vecka innan klarning.
3.
Att ta prov är enkelt, det skummar som tusan men provet ska inte ha någon kolsyra i sig ändå.
4.
Ölen får en grundkolsyrning som är lätt att komplettera.
5.
Hållbarheten är betydligt bättre än vid vanlig jäsning i hink. Det är som Djonk skriver, ölen blir ju aldrig utsatt för varken syre eller ljus i stålfat. Ölen oxiderar ju också av ljus, inte enbart av syre.
6.
Ölen blir bättre, jäsningen blir renare och jästen lämnar inte lika mycket restprodukter från sig.

Är man hardcord på LoDo får man hålla bättre koll på jäsningen än mig, det går nog att få rätt kolsyremängd i ölen utan komplettering men det är rätt pilligt. Du ska stänga spundingventilen vid rätt tillfälle, vilket jag inte lyckats med ännu. CO2 på tub är inte lika ren som kolsyra producerad av jäst enligt de rättrogna, så det finns en risk att man oxiderar ölen om man använder gas på tub enligt en del.

Nu har CO2 blivit billigt men man kan ju alltid seriekoppla faten och använda avgiven CO2 till att flusha fatet som ölen ska klarna i när den är färdigjäst.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1420
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Re: Spundning

Inläggav Rennstam » onsdag 2020-12-02 21:37

Tack för beskrivningarna!
Pilsnerkokaren: Förstår jag dig rätt att du jäser på (Cornelius?)fat med all jästen, med spundventil, och låter sedan ölet vara där tills det är uppdrucket, utan att tappa om? Och angående nochill: tappar du 100-gradig vört i fatet, väntar tills det är svalt, skakar fatet/syresätter, och tillsätter jästen?

Angående utrustning: är det något annat man behöver än corneliusfat och en spundventil?
Rennstam
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 93
Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
Ort: Malmö

Re: Spundning

Inläggav Pilsnerkokaren » torsdag 2020-12-03 00:36

Jag jäser på fat men det är egentillverkade fat på 45 liter som passar i en Party cooler.

Nej, jag tappar om ölen efter jäsningen är klar till ett annat fat med gelatin för klarning och lagring. Anledningen till det är att jag tar vara på jästen och återanvänder den 8-10 ggr. Jästen är som bäst efter 3-4 ggr, pigg och glad och sugen på att jäsa ut socker i faslig fart.

Jepp, inte 100° gradigt men fatet håller över 85° när det är fyllt, Väntar en stund efter koket och gör en whirlpool för att slippa det värsta gucket. När sen fatet håller rätt temp syresätter jag med oxygen och tillsätter jästen. Därefter låter jag jäsningen komma igång innan jag stänger säkerhetsventilen och låter spundingventilen reglera trycket som bara är 0,5 bar. Fick inte tag på någon bättre ventil när det begav sig (2014) men det funkar utmärkt för mig. Teoretisk kan man nog jäsa vid det jämvikttrycket man vill ha och på så sätt slippa kompensera med CO2 efteråt, men det är inget min utrustning tillåter så det har jag aldrig gjort.

Förutom övrig utrustning för fathantering som gasflaska, regulator, slangar och kopplingar så räcker det nog med spundingventil och fat.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1420
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 17 gäster

cron