Skummande fat..

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Skummande fat..

Inläggav Velvetize » lördag 2020-07-04 10:53

Ett av mina Corneliusfat skummar rejält. Nästan bara skum när jag häller upp ett glas.
Förmodligen hade jag för högt tryck när jag tvångskarbonerade skakmetoden (40psi) samt lite för varm öl (10-gradigt).
Brukar alltid tvångskarbonera efter kallkrasch och överföring till fat.
Men denna gång blev det för lite kolsyra så därför körde jag i lite mer veckan efter.
Då den tyvärr va varmare (vilket jag inte tänkte på då).

Så min fråga?
Är det bästa att den bara får stå och vänta ut sitt kaos så kallt som möjligt eller har ni nåt annat tips?
Velvetize
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 68
Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01

Re: Skummande fat..

Inläggav vips » lördag 2020-07-04 12:24

Har råkat ut för samma sak några gånger, brukar koppla bort fatet från kolsyran och sänka trycket ordentligt, så balanserar det sig på några dagar. Sen kan man börja om med lagom serveringstryck igen...



Skickat från min iPad med Tapatalk Pro
vips
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 11
Blev medlem: måndag 2019-02-04 14:10

Re: Skummande fat..

Inläggav Djonk » lördag 2020-07-04 14:33

Du kan maximalt ha fått i så mycket som 4,3 volymer kolsyra på det sättet - men det hade blivit ännu mer om ölet var kallt. Jag skulle pysa ur genom övertrycksventilen tills det slutar skumma.
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 893
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Skummande fat..

Inläggav Velvetize » söndag 2020-07-05 08:53

Jag släpper på trycket och väntar ut den helt enkelt då.
Velvetize
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 68
Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Lövenhagen och 6 gäster