Sekundärjäsa i kärl

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Sekundärjäsa i kärl

Inläggav C-land » torsdag 2020-06-25 13:34

Tänkte jäsa brygden i en annan tunna efter ca en vecka. Detta för att få ett "renare" öl. Vad bör man tänka på? Har tappkran på båda tunnorna. Är det så enkelt att det bara är att tappa över till ny tunna eller bör man använda en slang för att minska blask och syre?

Om man ska torrhumla, när i processen gör man detta för att få med så lite glegg som möjligt?

Brygger en enkel APA med Bry 97 jäst. 10 L.

Skickat från min SM-G973F via Tapatalk
C-land
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 41
Blev medlem: torsdag 2020-04-16 13:43

Re: Sekundärjäsa i kärl

Inläggav Hövdingen » torsdag 2020-06-25 14:01

Jag skulle inte torrhumla en APA. Sen skulle jag inte heller flytta över en sån öl på sekundär. Det har potential att göra mer skada än nytta. Vill du ha en klarare öl bör du kallkrascha istället.
Hövdingen
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 215
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Sekundärjäsa i kärl

Inläggav C-land » torsdag 2020-06-25 14:54

Hövdingen skrev:Jag skulle inte torrhumla en APA. Sen skulle jag inte heller flytta över en sån öl på sekundär. Det har potential att göra mer skada än nytta. Vill du ha en klarare öl bör du kallkrascha istället.
Jaha, trodde att APAor hade som regel att torrhumlas? Anledning till att jag tänkte flytta över är för att få bort jästsmak, som jag upplevt att det blir en liten nyans av, men det kanske finns andra sätt?

Kallkrascha innebär nedkylning antar jag?

Fler tips på att öka eftersmaken en aning tas gärna emot!

Skickat från min SM-G973F via Tapatalk
C-land
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 41
Blev medlem: torsdag 2020-04-16 13:43

Re: Sekundärjäsa i kärl

Inläggav Hövdingen » torsdag 2020-06-25 15:20

Man gör som man vill med torrhumling men många (inklusive mig själv) ser det som att det blir en IPA när man torrhumlar. Samtidigt finns det lika många som torrhumlar sina apor. Smaken är som baken men jag tycker att man förstör lite av balansen mellan malt och humle när man torrhumlar en APA.

Yes. Låt jäskärlet stå ett par dagar riktigt kall, optimalt kring -1 grader C. Då kommer mycket av det som finns i suspension sedimentera och du får mycket klarare öl när du flyttar till fat/primhink.
Hövdingen
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 215
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Sekundärjäsa i kärl

Inläggav Djonk » torsdag 2020-06-25 18:03

För mig är skillnaden mest att IPA brukar vara starkare och framförallt beskare. Jag torrhumlar gärna, men tänk på att det innebär större risk för oxidering. Man ska absolut använda slang om man tappar om men undvik det helst.

Tycker inte att lite bottensats påverkar så länge man sparar sista slatten i flaskan.
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 861
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Sekundärjäsa i kärl

Inläggav C-land » torsdag 2020-06-25 18:17

Djonk skrev:För mig är skillnaden mest att IPA brukar vara starkare och framförallt beskare. Jag torrhumlar gärna, men tänk på att det innebär större risk för oxidering. Man ska absolut använda slang om man tappar om men undvik det helst.

Tycker inte att lite bottensats påverkar så länge man sparar sista slatten i flaskan.
Ok, tänkte göra en ale med låg beska. Men gör så att jag hoppar att flytta över till sekundärt kärl.

Har svårigheter att komma ner i den tempen eftersom jag saknar plats i kylskåpet. Får bli till hösten isf. Hur ser man på Irish Moss, är det något att använda för att få ölet något renare? Hur gör man för att få bort jästsmak? Inte överdrivet mycket men har känt det i senaste bryggningen. Man börjar bli blind för vad som är "ok" och inte..

Skickat från min SM-G973F via Tapatalk
C-land
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 41
Blev medlem: torsdag 2020-04-16 13:43

Re: Sekundärjäsa i kärl

Inläggav Djonk » torsdag 2020-06-25 20:10

Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 861
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Sekundärjäsa i kärl

Inläggav C-land » torsdag 2020-06-25 20:21

Djonk skrev:https://fabrikorekstedt.blogspot.com/2018/05/bryggning-och-begreppsforvirring.html
Verkligen läsvärt! Tack.

Skickat från min SM-G973F via Tapatalk
C-land
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 41
Blev medlem: torsdag 2020-04-16 13:43

Re: Sekundärjäsa i kärl

Inläggav C-land » lördag 2020-06-27 10:59

Hövdingen skrev:Man gör som man vill med torrhumling men många (inklusive mig själv) ser det som att det blir en IPA när man torrhumlar. Samtidigt finns det lika många som torrhumlar sina apor. Smaken är som baken men jag tycker att man förstör lite av balansen mellan malt och humle när man torrhumlar en APA.

Yes. Låt jäskärlet stå ett par dagar riktigt kall, optimalt kring -1 grader C. Då kommer mycket av det som finns i suspension sedimentera och du får mycket klarare öl när du flyttar till fat/primhink.
Ang grumlighet; kan man använda en saftsil med tratt när man buteljerar (primat med strösocker i flaskorna innan) för att slippa klägg eller finns det några nackdelar? Jäser den på ändå?

Skickat från min SM-G973F via Tapatalk
C-land
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 41
Blev medlem: torsdag 2020-04-16 13:43

Re: Sekundärjäsa i kärl

Inläggav Djonk » lördag 2020-06-27 11:14

Nej gör inte det. Då oxiderar du ölet
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 861
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Sekundärjäsa i kärl

Inläggav C-land » lördag 2020-06-27 11:54

Djonk skrev:Nej gör inte det. Då oxiderar du ölet
Ok!

Skickat från min SM-G973F via Tapatalk
C-land
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 41
Blev medlem: torsdag 2020-04-16 13:43

Re: Sekundärjäsa i kärl

Inläggav bredsida » lördag 2020-06-27 13:37

Om du vill att ölen skall vara mindre grumlig kan du ju läsa här: http://www.lindhcraftbeer.com/2015/08/blanka-ol/
Men det brukar ju ge sig med tiden också, ölen blir ofta mindre grumlig om den får stå ett tag.
bredsida
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 113
Blev medlem: tisdag 2014-12-16 05:04

Re: Sekundärjäsa i kärl

Inläggav C-land » tisdag 2020-06-30 16:41

bredsida skrev:Om du vill att ölen skall vara mindre grumlig kan du ju läsa här: http://www.lindhcraftbeer.com/2015/08/blanka-ol/
Men det brukar ju ge sig med tiden också, ölen blir ofta mindre grumlig om den får stå ett tag.
Enkel fråga: Kan man använda protafloc i en delmäskning? Står "Ej maltextrakt" på förpackningen. Har ju i 500 g DME (Muntons) på en mäsk med 2.2 kg Pale Ale malt. Pajjar det hela brygden eller vad är problemet?

Ska tillsättas vid ca 10 min kvar på koket.

Skickat från min SM-G973F via Tapatalk
C-land
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 41
Blev medlem: torsdag 2020-04-16 13:43

Re: Sekundärjäsa i kärl

Inläggav Djonk » tisdag 2020-06-30 20:02

Nej ha i protafloc du, se bara till att inte överdosera.
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 861
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Sekundärjäsa i kärl

Inläggav C-land » onsdag 2020-07-01 07:40

Djonk skrev:Nej ha i protafloc du, se bara till att inte överdosera.
Tack för svar!

Skickat från min SM-G973F via Tapatalk
C-land
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 41
Blev medlem: torsdag 2020-04-16 13:43


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 2 gäster

cron