Modern Lager

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Modern Lager

Inläggav Patrik Abrahamsson » fredag 2020-05-22 15:22

Ska till och brygga en Svensk lager från Malt Magnus, tyvärr så är American Lager WLP840 slut, skulle behöva lite hjälp med en ersättningsjäst :D
Patrik Abrahamsson
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: tisdag 2019-12-17 23:19

Re: Modern Lager

Inläggav Djonk » fredag 2020-05-22 15:48

Ölkompaniet föreslår S-23 som ersättning, annars har ju både de och andra butiker WLP840 i lager.
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 834
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Modern Lager

Inläggav Patrik Abrahamsson » fredag 2020-05-22 22:31

Djonk skrev:Ölkompaniet föreslår S-23 som ersättning, annars har ju både de och andra butiker WLP840 i lager.

Tack
Patrik Abrahamsson
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: tisdag 2019-12-17 23:19

Re: Modern Lager

Inläggav Patrik Abrahamsson » fredag 2020-05-22 22:36

En annan liten fråga, jag mäskar med 12,33liter därefter laka med hur mycket? Ska bli ca 25-27liter innan kok.
Patrik Abrahamsson
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: tisdag 2019-12-17 23:19

Re: Modern Lager

Inläggav Hövdingen » lördag 2020-05-23 03:47

Det är jättesvårt att säga. Hur mycket malt använder du? Varje kilo malt suger upp ungefär 0,8-1 liter vatten. Sen får du också räkna med bortkoket, vilket brukar vara olika för olika system. Sen minskar volymen ca 4% efter nedkylning och sen förlorar du en viss mängd till druv. Men att få ut 25 liter efter kok med mäskvolym på 12 liter blir nog svårt men inte helt omöjligt. Jag skulle inte våga laka för mycket med risk för att späda ut det för mycket alt. få med tanniner. Tumregeln är att inte laka längre ner än till 1.008 och ett pH över 6. 1.5 gånger mäskvolymen ska vara hyfsat safe och behandlar du lakvattnet du med lite syra är det ännu bättre. Sen är det bara att stoppa in maltmängd, räkna på förväntat Bortkok, volymminskning från nedkylning och förlust till druv så vet du hur mycket du behöver. Personligen tycker jag att du borde satsa på att pricka pre boil SG istället för volym.
Hövdingen
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 168
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster