Endast koka 30min ?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Endast koka 30min ?

Inläggav Velvetize » fredag 2019-11-22 12:05

Många vill ju få ner bryggtiderna och pressar dom olika stadierna för att korta bryggprocessen.
Pilsner malt och annan malt bör ju kokas 60+ minuter, men vad händer med tex en pale ale malt om man bara kokar 30min.
Denna tanke gäller ju förstås bara öl som inte kräver bittergivan. Och särskilt öl som bara humlas i Flameout eller whirlpool.
Är 60 minuters kok onödigt eller bör man koka 60min i alla fall?
Och varför i så fall?

Tankar och idéer eller rent ut av någon som gör/gjort detta?
Velvetize
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 46
Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01

Re: Endast koka 30min ?

Inläggav Karl R » fredag 2019-11-22 12:22

nån annan får säkert bekräfta/dementera men DMS har en halveringstid vid rullande kok på 42 minuter, har jag för mig.
Klart du kan välja att koka kortare, kan säkert funka vid vissa ölstilar.
Generellt brukar jag köra relativt långa kok men jag brygger ibland öl (sahti) som inte kokas alls. där stör det inte. Andra smaker är ivägen. men det är ju lite off, stilmässigt, gissar jag, jämfört med ditt. En del Berliners kokas ju kort också, typ 15 min, om alls.

Om det är humlingen som du är bekymrad över så kan du också snegla lite på FirstWortHopping. Kan vara ett alternativ till de metoder du nämner.
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 685
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Endast koka 30min ?

Inläggav Hövdingen » fredag 2019-11-22 13:09

Om du mäskar vid högre temperaturer kommer även en del DMS avdunsta då. Så ifall du vill koka kortare rekommenderar jag stilar där du kan köra med en längre a-amylasrast.
Hövdingen
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 68
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
Ort: Tyresö

Re: Endast koka 30min ?

Inläggav ekstedt » fredag 2019-11-22 15:16

En del missförstånd kring DMS här. DMS finns inte i malt i någon större utsträckning, och behöver därför inte brytas ner eller avdunsta. Mer läsning här:

https://fabrikorekstedt.blogspot.com/20 ... m-dms.html

Det går alldeles utmärkt med ett halvtimmeskok med pale ale-malt. Det går förmodligen bra med pislnermalt också, men det beror även på andra faktorer. Se mitt blogginlägg.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2708
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Endast koka 30min ?

Inläggav Djonk » fredag 2019-11-22 16:37

Jag tror också att du kommer undan med halvtimmeskoket.

Har råkat ut för vad jag tror är DMS i ett okokt öl med pilsnermalt, mäskning och hop stand med lock.
Verkligen ingen höjdare, så jag förstår att det är vanligt med lite extra försiktighetsåtgärder för att undvika det.
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 676
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Endast koka 30min ?

Inläggav Velvetize » fredag 2019-11-22 16:58

ekstedt skrev:En del missförstånd kring DMS här. DMS finns inte i malt i någon större utsträckning, och behöver därför inte brytas ner eller avdunsta. Mer läsning här:

https://fabrikorekstedt.blogspot.com/20 ... m-dms.html

Det går alldeles utmärkt med ett halvtimmeskok med pale ale-malt. Det går förmodligen bra med pislnermalt också, men det beror även på andra faktorer. Se mitt blogginlägg.



Bra läsning! Tänker testa 30min nästa gång. Tack :-)
Velvetize
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 46
Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01

Re: Endast koka 30min ?

Inläggav sladdbarn » onsdag 2019-11-27 11:49

Hade inte http://brulosophy.com/ något test med detta?
sladdbarn
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: torsdag 2012-11-01 13:33

Re: Endast koka 30min ?

Inläggav Djonk » torsdag 2019-11-28 01:16

De har en hel serie, "short & shoddy", där de bland annat skär ner på koktiden.
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 676
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Endast koka 30min ?

Inläggav ekstedt » torsdag 2019-11-28 10:17

sladdbarn skrev:Hade inte http://brulosophy.com/ något test med detta?


http://brulosophy.com/2015/09/14/boil-l ... t-results/

Har ett starkt minne att de i ett senare inlägg redovisade att de hade skickat in ölen till ett labb för analys, och resultatet var att det inte fanns några detekterbara nivåer av DMS i någotdera ölen.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2708
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Endast koka 30min ?

Inläggav landers166 » torsdag 2019-12-05 19:37

En av mina bästa öl som inte är typad men kan beskrivas som en välhumlad svart halv-veteöl som förvisso är gjord på extrakt kokar jag bara i 15min.
Faktum är att dom flesta öl jag gör kokar jag bara 15min när jag tänker efter....

Skickat från min SM-G930F via Tapatalk
landers166
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 11
Blev medlem: söndag 2015-05-10 12:49

Re: Endast koka 30min ?

Inläggav Djonk » torsdag 2019-12-05 22:12

Maltextrakt behöver man inte koka annat än för beska/desinfektion
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 676
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Endast koka 30min ?

Inläggav st1 » tisdag 2019-12-10 12:45

Jag har tagit "brons" i folkets val i SM med en okokad NEIPA. Det finns många bra skäl till att koka ett öl, men DMS är inte ett av dem såvitt jag erfar.
st1
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 293
Blev medlem: onsdag 2014-03-12 20:27
Ort: Linköping


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 9 gäster