Fruset fat

Saker som är bra, var man köper eller hur man bygger

Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp

Fruset fat

Inläggav Andehede » måndag 2019-11-18 17:29

Hjälp!! Vad göra? Mätproben hade hoppat ur frysen vid kolsyresättning +2 grader, kommer ut till frysen för att kolla!!
+8 grader i rummet och frysen går för fullt med -35 grader och ett genomfryst fat! Vad göra
Andehede
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: fredag 2018-04-27 12:19

Re: Fruset fat

Inläggav skyking » måndag 2019-11-18 18:41

Stoppa tillbaks mätproben vore en bra ide tycker jag(*). Frusen öl gör ingen glad, isht när det gör att man inte kan servera den från fat i det tillståndet. KANSKE inte upptinad heller gör någon glad, men som sagt i frusen form gör den iaf ingen glad. Blir det dåligt så blir det, men finns ingen anledning att ge upp i förväg.

Jag antar att du skulle kolsyra den med kolsyretub. I vilket fall så är det kanske det enda alternativet du har kvar, jästen kan må rätt dålig av att bli fryst. Tills den har tinat igen kommer ölen hålla runt nollan och du kan därför låta den stå på kolsyrningstryck för 0C alltså.

(*) Lite beroende hur bråttom du har. Att tina med en omgivningstemperatur på +2C tar givetvis längre tid än högre omgivningstemperatur, men å andra sidan kommer vätskefasen ha mer förutsägbar temperatur om det inte är så stor tempskillnad.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1331
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Fruset fat

Inläggav Andehede » måndag 2019-11-18 19:46

Fatet stod på kolsyrning på 0,8 bar men när temperaturen sjunkit så mycket så har det nog gått i för mycket kolsyra eller vad tror ni?
Andehede
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: fredag 2018-04-27 12:19

Re: Fruset fat

Inläggav Kenneth » måndag 2019-11-18 21:46

Har varit med om liknande under jäsning.
Stod i mitt garage och under natten kom en rejäl köldknäpp.
ölet frös.
Jag tinade det och jäsningen kom igång efter några dagar.
Ölet blev helt ok
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 884
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Re: Fruset fat

Inläggav skyking » tisdag 2019-11-19 08:09

Andehede skrev:Fatet stod på kolsyrning på 0,8 bar men när temperaturen sjunkit så mycket så har det nog gått i för mycket kolsyra eller vad tror ni?


Alltså om du tänkt dig att det skulle stå till jämvikt med 0.8bar så ja kanske. Då skulle du hamnat på 2.6 volymer, vilket KAN vara för mycket redan det. Hann det gå till jämvikt innan det frös så är det några tiondelars volymer till som det har fått och det är nog aningen mer än du tänkt dig.

Å andra sidan kan det ju hända att ölet frusit innan det nått jämvikt, vare sig för 2C eller fryspunkten. Då har du fått mindre kolsyra än du räknat med.

Hade du satt på trycket för att avbryta innan jämvikt (alltså tryckt på högre tryck bara för att det skall gå snabbare) så har du också troligen fått för lite.

Inget av dessa är dock något egentligt problem. Du släpper upp ölet till 2C och så sätter du det på jämviktstrycket (kolla i tabell för vilket tryck du skall ha). Håll koll på trycket som regulatorn visar - är det högre än du ställde in så har du för mycket kolsyra. I så fall skruvar du ner trycket på regulatorn och pyser ut gas ur fatet och väntar tills trycket stiger igen, går det över det tryck du ställde in (enligt tabellen) så gör du bara om det tills trycket hamnar på önskat tryck (blir det för lågt så skruvar du bara upp regulatorn igen till tryck enligt tabell).
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1331
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03


Återgå till Utrustning, byggtips och mekande

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 51 gäster