Akut hjälp, förkultur i 30 C

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Akut hjälp, förkultur i 30 C

Inläggav MarcusZetterberg » fredag 2019-11-08 13:24

Hej Alla,

Satte en förkultur igår till en lager. Märke imorse att temperaturen av misstag hade fått upp till ca 30 C, vill man använda denna förkultur till jullagern?
MarcusZetterberg
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 25
Blev medlem: tisdag 2018-09-25 11:42

Re: Akut hjälp, förkultur i 30 C

Inläggav Hövdingen » fredag 2019-11-08 14:16

För en alejäst hade det funkat prima så länge du dekanterar innan. Annars smakar det illa. Lagerjäst vet jag faktiskt inte. Spontant tror jag även lagerjäst bör frodas i högre temperaturer och bör kola vippen i samma temperaturer som alejäst. Har aldrig läst något annat. Men sen är också frågan hur länge jästen stått i "farligt höga temperaturer" om så är fallet. Mitt förslag är att kyla ner förkulturen, dekantera innan pitch och hoppas på att den mår bra.
Hövdingen
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 56
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
Ort: Tyresö

Re: Akut hjälp, förkultur i 30 C

Inläggav MarcusZetterberg » fredag 2019-11-08 16:55

Tack för svar, någon annan som har någon åsikt?:)
MarcusZetterberg
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 25
Blev medlem: tisdag 2018-09-25 11:42

Re: Akut hjälp, förkultur i 30 C

Inläggav Djonk » lördag 2019-11-09 01:42

Lagerjäst trivs också varmt, se bara till att dekantera som Hövdingen säger.. Har testat att jäsa en hel sats med W34/70 i den temperaturen, var drickbart med näppe - med en påtaglig ton av nejlika och lite mycket svavel som inte gick att lagra bort. Jäsningen var väldigt livlig.
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 650
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Akut hjälp, förkultur i 30 C

Inläggav Bee » söndag 2019-11-17 02:38

Inga problem att propagera Lagerjäst i hög temperatur. Jästen mår bra, men ölet i förkulturen kanske inte är någon höjdare pga de oönskade jäsbiprodukterna som bildas.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3005
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron