Hjälp med malt

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Hjälp med malt

Inläggav Hembryggd123 » torsdag 2019-10-17 12:34

Hej!

Tänkte brygga efter ett recept som säger följande malt:
11.5 lb Pale Malt (2-Row)
1 lb Crystal 60

Vet någon vart jag kan köpa detta? Behöver det färdigkrossat då jag saknar kvarn. Om de inte finns kan man ersätta med något lämpligt?
Hembryggd123
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 16
Blev medlem: torsdag 2015-12-24 11:32

Re: Hjälp med malt

Inläggav martinb » torsdag 2019-10-17 13:36

Bland annat Humlegården och Maltmagnus säljer färdigkrossad malt.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 936
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Hjälp med malt

Inläggav Hembryggd123 » torsdag 2019-10-17 18:28

Japp, de är de två jag brukar handla hos. Hittar dock inte Crystal 60 hos någon av dem. Vad kännetecknar Crystal 60 om man skall välja något annat?
Hembryggd123
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 16
Blev medlem: torsdag 2015-12-24 11:32

Re: Hjälp med malt

Inläggav skyking » torsdag 2019-10-17 19:16

Hembryggd123 skrev:Japp, de är de två jag brukar handla hos. Hittar dock inte Crystal 60 hos någon av dem. Vad kännetecknar Crystal 60 om man skall välja något annat?


Det är lite tvetydigt. Det är karamell-/crystal-malt, så långt är det klart. 60 anger hur mörk malten är, men tvetydigheten är om det är Lovibond eller EBC-skalan som använts. De skiljer en faktor två-ish, så det har betydelse.

I detektivarbetet för att avgöra om det är Lovibond eller EBC behöver man lite mer info. Var har du hittat receptet? Vad är det för öltyp? Hur stor sats är det för?

Om jag gissar lite halvkvalificerat så är det en amerikansk källa till receptet. Då kan man gissa att det är Lovibondskalan som används, i europa används ofta EBC-skalan och det motsvarar i så fall 150 EBC. Hos humlegården kan det vara Crystal 150. Maltmagnus har liknande namn Caramel 150 och Crystal 150, men även Caramel Malt 60L och Caramel Munich Malt 60L.
skyking
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1212
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Hjälp med malt

Inläggav Hembryggd123 » torsdag 2019-10-17 20:09

Receptet följder nedan:

I think I got the following recipe from BYO magazine in 2008. I haven't brewed it but I tasted a friend's clone and scored it 43 per BJCP guidelines at the time.

One thing I do know is that they definitely use whole hop cones, not pellets. Don't know about boil time.

Also mentioned for the recipe below is that they did NOT dry hop, at least not in 2008.

Sierra Nevada Pale Ale Clone
6.5 gallons

OG=1.053
FG=1.011
ABV=5.6%
IBU=32
SRM=7

11.5 lb Pale Malt (2-Row)
1 lb Crystal 60
0.5 oz Magnum (13.6% alpha, 60 min)
0.5 oz Perle (7.7% alpha, 30 min)
1 oz Cascade (5.8% alpha, 10 min)
2 oz Cascade (5.8% alpha, flameout)
US-05

Mash at 153 F for 1 hour. Ferment 7 days at 68 F. Dry hop IF desired, but Sierra Nevada doesn't. Carbonate as normal.
Hembryggd123
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 16
Blev medlem: torsdag 2015-12-24 11:32

Re: Hjälp med malt

Inläggav Saint » fredag 2019-10-18 08:19

Saint
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 171
Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07

Re: Hjälp med malt

Inläggav martinb » fredag 2019-10-18 08:54

Här är det officiella hembryggningsreceptet: https://sierranevada.com/blog/pale-ale-homebrew-recipe/
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 936
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Hjälp med malt

Inläggav Skogstorpsbryggarn » fredag 2019-10-18 09:22

Tittar du på receptet så måste Crystal 60 i detta fall avse 60 EBC. SRM skulle vara klart högre om det var Lovibond, dvs ca 160 EBC. 7 SRM är strax under 14 EBC, vilket du får här om du har 8% crystal som har ca 60 EBC.
Det kan ersättas med annan karamell som är runt 60 EBC. Caramel Malt 50 (EBC) finns t ex på MM. Kanske finns andra som är närmare EBC 60 om du vill ha exakt färg, men då spelar ju även val av Pale-malt in.
Skogstorpsbryggarn
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 44
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna

Re: Hjälp med malt

Inläggav skyking » fredag 2019-10-18 11:16

Skogstorpsbryggarn skrev:Tittar du på receptet så måste Crystal 60 i detta fall avse 60 EBC. SRM skulle vara klart högre om det var Lovibond, dvs ca 160 EBC. 7 SRM är strax under 14 EBC, vilket du får här om du har 8% crystal som har ca 60 EBC.
Det kan ersättas med annan karamell som är runt 60 EBC. Caramel Malt 50 (EBC) finns t ex på MM. Kanske finns andra som är närmare EBC 60 om du vill ha exakt färg, men då spelar ju även val av Pale-malt in.


Ja, så tänkte jag lite också, men där var lite tvetydigheter. Dels det faktum att receptet verkade vara från amerikans källa där man normalt använder Lovibond. Nu senaste visar det sig ju att Sierra Nevada har publicerat ett recept också där det står 60L (och inte EBC).

Det som talar emot är att jag gissar att 60L ger ett mörkare öl än den färg orginalet har. Jag tycker det isf är konstigt att SN går ut med ett sånt recept. Hade det bara varit andra källor skulle man kunna förklara det med att USA är fullt med folk med omotiverat högt självförtroende.
skyking
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1212
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Hjälp med malt

Inläggav Skogstorpsbryggarn » fredag 2019-10-18 11:48

Ok, står det lovibond i receptet så är det ju såklart så. Har inte räknat exakt, men fick det lite snabbt till att det borde bli 18-19 i EBC med 8% crystal 160 EBC, och runt 13-14 EBC med 8% crystal 60 EBC. Beror såklart på vilken EBC Pale malten har, men räknade med ca 4-4.5.
På länken med ett mer officiellt recept anges ju inte färgen, så det kan ju vara så att den faktiskt ska vara 19-20 EBC? Det var ju det andra receptet som angav 7 SRM, dvs 13,8 EBC.
Skit samma, lär ju bli bra oavsett :)
Skogstorpsbryggarn
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 44
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna

Re: Hjälp med malt

Inläggav Bee » lördag 2019-10-19 11:18

Skogstorpsbryggarn skrev:
På länken med ett mer officiellt recept anges ju inte färgen, så det kan ju vara så att den faktiskt ska vara 19-20 EBC? Det var ju det andra receptet som angav 7 SRM, dvs 13,8 EBC.
Skit samma, lär ju bli bra oavsett :)


Nej, det står Crystal 60L alltså lovibond, vilket motsvarar crisp crystal 150 som är EBC motsvarigheten. Du får olika smaker med olika rostningsgrader av crystal malt och det kan även skilja en del i smak mellan leverantörer.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3005
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster

cron