Premiär med all grain

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » fredag 2019-06-14 15:38

Ö&B har också flaskborstar.
Köpte ingen men kändes helt okej. Priset är 15:-.
20190607_155558_compress80.jpg
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 137
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » söndag 2019-09-01 09:35

20190901_092226_compress93.jpg


Provar även i år med att göra plommonvin.
I fjol vart det en söt tjock odrickbar sörja som är förpassad till källarens allra mörkaste vrå.

Nytt för i år är att använda pektolas för att bryta ner frukten. Hur det kommer te sig återstår att se.

Använde samma till äppelcider laddningen som snart skall flaskas, och där verkar det som det blir klarare.

Har även blåbärs vin på gång men där är det svårare att se om det har klarnat. Är liksom svart som natten. Frukten verkar i alla fall ha samlats vid ytan.
20190901_093645_compress14.jpg
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 137
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » söndag 2019-09-15 11:04

Provar igen med plommon. Nu ifrån ett träd som ger småa frukter utan sötma.
20190915_110131_compress92.jpg
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 137
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » fredag 2019-09-20 19:18

Hur gör ni med proteinskummet som blir vid kokstart. Kokar ner det eller öser bort det ?
Själv så har jag alltid för vana att ösa bort det.
20190920_190541_compress11.jpg

Här har jag öst bort det.

Testar med egenplockad noname humle.
20190920_190252_compress64.jpg

Den bruna åker i först och de gröna som luktar mer blir vid kokslut.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 137
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav Djonk » lördag 2019-09-21 00:56

Jag brukar skumma av, trots att jag inte är övertygad att det gör någon större skillnad - se t.ex. http://brulosophy.com/2019/05/20/the-im ... t-results/

Hoppas att den bruna humlen luktade/smakade ok :mrgreen:
Djonk
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 638
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Premiär med all grain

Inläggav Perwaste » lördag 2019-09-21 10:02

Jag skummar bort det som kommer vid kokstart.

Då slipper man dessutom i stort sett alltid överkokning iom man är med där.
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 205
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » måndag 2019-09-23 14:42

Djonk skrev:Jag brukar skumma av, trots att jag inte är övertygad att det gör någon större skillnad - se t.ex. http://brulosophy.com/2019/05/20/the-im ... t-results/

Hoppas att den bruna humlen luktade/smakade ok :mrgreen:


Va lite skeptisk först men efter att kokat lite "humle te" så fick den grönt ljus. Tog bra halva mängden vid kokstart och drog i resten vid kokslut. Hade nästan ingen egen malt den här gången så jag drog ner lite på pump volymen för mindre plask.
Har börjat fått lite väl mycket jästburkar i kylskåpet så det är lika bra att de jobbar istället för att bara ligga och vila.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 137
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » tisdag 2019-10-08 17:29

Höstens maratonlopp i bärjäsning börjar nå sin ände.
Känslan jag får är att desto godare frukt desto sämre resultat.
Har provat 3 olika plommonsorter och den som i stort sett är oätlig blev bäst.
20191008_174813_compress72.jpg


Äpple och krusbär blev surt samt har för mycket jästsmak.
Blåbär verkar också drabbas av jästsmak.
Allting förutom en satts med äpplen vart jäst på ec1118.
Den andra satsen vart på vanlig torr bakjäst.

Tappar allting på både vinflaska samt ölflaskor bara för att kunna efterjäsa till cider.

Har i alla fall en sats kvar att tappa upp. Vart en blandning av plommon röda/svarta vinbär samt svartvinbärsblad.
Tippar att den blir vinnaren.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 137
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » lördag 2019-10-12 08:37

20191011_183716_compress94.jpg

Premiär på egengjord blåbärscider.
Lite besviken på den inte har så mycket smak. Utgick ifrån 15 - 18 liter bär. Fyllde upp till 25 liters nivån på jäshinken. Började med OG på 1.08 men har nog slängt i 2 kg till.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 137
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Föregående

Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: MSN [Bot] och 0 gäster