Jag har stött på någonting som jag inte riktigt kan förklara fysiken bakom.
När jag har bryggt färdigt och transfererat vörten till mitt jäskärl (Grainfather concial) så "behöver" jag oftast köra igång kylsystemet för att nå önskad jästemperatur.
Vi kan ta gårdagen som exempel. Termometern på jäskärlet visar 20.5°C och börvärde är satt till 18°C. Kylaren (pumpen) går igång. Det händer ingenting med temperaturen på säkert 10 minuter. Kylaren fortsätter. Jag har inte tagit tid, men efter uppskattningsvis 20 minuter nås äntligen 18°C och kylaren stänger av. Temperaturen fortsätter att falla under lång tid efter det. Ner på 14°C innan det började vända. Ingenting konstigt med det egentligen med tanke på hur länge kylaren har kört. Det jag inte kan förstå är vad det är som gör att termometern "isoleras" från den temperatur som vörten faktiskt har. Det händer nämligen BARA när vörten hälls i för första gången. Resten av jäsningen går kylaren igång och sänker på ungefär 2 minuter temperaturen till önskat värde igen.
Någon som har någon vettig teori? De förklaringar jag kan komma på känns som att greppa efter halmstrån.