Jag har inte bryggt på hela sommaren, men nu var det dax, mäskade igår, kokade idag.
Håller på att förenkla min bryggprocess, detta tog sin början denna gång.
Bestämde mig för att inte köra några temperaturraster, mäskade in på 69 grader, och slutade mäskningen ca 90 minuter senare på 64.
Sen lyfte jag upp mäsktunnan, dränerade ur kanske hälften, fyllde sedan upp igen till bredden, beräknade att det skulle bli lagom.
Gick sedan in och kollade på Tv 1h, gick ut, då hade det flödat över lite så hade kanske ett par liter på garagegolvet.
La på locket på kokkärlet.Spolade av golvet lite.
Kokade på fm idag, kylde, lät det sedimentera sig medans vi var på 80-årskalas, ca tre timmar, sedan ner i jäskärl.
Resultatet blev spott on på SG och OG.
Nu till frågeställningen, vad förlorar man egentligen på kvaliteten när man mäskar i ett temperaturspann vs att försöka hålla sig
på en specifik temp (i detta fall 66grader) som i verkligheten för mig troligen hamnar +-2 grader under mäskningen?
Finns det några incitament för att få sämre kvalle på att låta bryggningen gå över två dagar ? Längre tid än vanligt mellan mäskning och kok, längre tid för sedimentering 3h+ istället för 1h som jag brukar låta det gå?
Nästa gång ska jag försöka få till en flottör som kan släppa ur lite vört vid lakningen i ett annat kärl så det slipper rinna över.
Tips på en sådan lösning tas gärna emot, har ne pump som kan styras elektriskt för detta, eller en tappkran dör man kan sätta något mekaniskt.