peterg skrev:Ok Cobrac men vad blir ditt svar på min ursprungliga fråga. Är det en bra ide att rehydrera torrjäst 12 timmar innan man pitchar den och bör man då tillsätta Go-ferm eller liknande?
Jag skulle nog säga att det bästa är att tillsätta jästen direkt i vört om den inte har alltför hög OG. Öl innehåller faktiskt det mesta jästen behöver för att kunna göra sitt jobb samt för rehydrering. Att rehydrera 12 tim innan pitch rekommenderar jag inte alls. Du kommer att få ett öl hur du än väljer att göra, fast min rekommendation är max 30min innan pitch.
Hur många liter vört ska du jäsa? Vilket OG?
Då du ska jäsa relativt kallt rekommenderar jag ca 2-3gr/lit vört. Du klarar dig på mindre, men det är ganska stånkigt för jästen att jobba vid dessa temperaturer. Risken för felsmaker ökar vid för låg pitch-rate.
Såhär gör jag för att få ett bra resultat (jag utgår från 10gr jäst):
Värm 2,5 dl vatten till ca 45C tillsätt 12,5gr Go-Ferm vispa ihop och svalna till rekommenderad rehydreringstemp (vanligt för lagerjäst är ca 20-25C)
Strö jästen på ytan av vatten och Go-Ferm-lösningen. Rör ej om förrän efter 15min. Därefter rör försiktigt ner eventuella jästklumpar så att all jäst kommer ner i lösningen. Låt stå i 15 min till. Försök att inte tappa alltför många grader i temp under rehydreringen. Handduk runt grytan med lock.
När den sista kvarten har gått tillsätter du lite av din vört till jästen (ca 0,25dl långsamt under omrörning, mer om du har större jästvolym) med 5-10min mellanrum tills du når inom 10gr C från vörtens temp. Ska du jäsa i 10gr så för jästen max hålla 20C jag rekommenderar att du kommer inom 5C för att vara på den säkra sidan.
Tillsätt jästlösningen till vörten och vispa ner så mycket syre du kan.
Gissar att du kan det där med diacetyl-rast strax innan utjäsning? Ibland behövs det ibland inte.
Jäs ölet, tappa upp och njut.