Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Velvetize » onsdag 2019-07-31 11:05
Hallå alla glada!
Har en Humlig Apa som står och bubblar. (Citra & Amarillo).
Detta är mitt 3:e försök att få ut så mycket humle smaker/dofter som möjligt UTAN någon beska.
Iaf så lite beska som möjligt. Har successivt ökat givorna varje gång. Men skippat 60min givan såklart.
Så min fråga, hur mycket Amarillo kan man bomba i torrhumligen utan att få beska?
För tar man i för mycket borde det väl ändå bli lite beskt va? Eller?
Kastar ut frågan till er.
Har alltid fegat lite vid torrhumling och legat på 25-30 gram av citra eller Amarillo.
Men nu vill jag att det ska dofta ordentligt.
-
Velvetize
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 82
- Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01
av Djonk » onsdag 2019-07-31 13:54
Ja, torrhumling bidrar till beskan. Du säger 25-30gram, men hur många liter?
Enligt uppgift börjar oljorna mättas mellan 4-8g/L - citrustonerna redan vid den lägre mängden.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Velvetize » onsdag 2019-07-31 14:46
Oj! Glömde skriva det.
Jag har 23 liter i jäskärlet.
Typ standardmängd när jag brygger.
Så jag inte behöver räkna om och kalkylera om till andra mått.
-
Velvetize
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 82
- Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01
av Velvetize » onsdag 2019-07-31 16:17
Djonk skrev:Ja, torrhumling bidrar till beskan. Du säger 25-30gram, men hur många liter?
Enligt uppgift börjar oljorna mättas mellan 4-8g/L - citrustonerna redan vid den lägre mängden.
Hmm... jag förstår inte riktigt den fina grafen. Nåt du kan förtydliga lite så jag kanske begriper.
Blev lite för avancerat för mig, ha ha
-
Velvetize
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 82
- Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01
av Djonk » onsdag 2019-07-31 16:47
Jag skulle sikta på 100g humle, gärna så färsk som möjligt och hellre kottar än pellets (om du prioriterar mindre beska över förlust till humlen).
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Velvetize » onsdag 2019-07-31 19:37
Djonk skrev:Jag skulle sikta på 100g humle, gärna så färsk som möjligt och hellre kottar än pellets (om du prioriterar mindre beska över förlust till humlen).
Tack för tios.
Tar och testar 100gram Amarillo (förmodligen pellets tyvärr då det är det jag har hemma).
-
Velvetize
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 82
- Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01
av martinb » torsdag 2019-08-01 11:56
Som Djonk säger, så börjar enligt graferna oljorna mättas av vid 4-8g/l. Så för dig på 23 liter är det mellan 92 och 184g. Gram per liter är för övrigt ett väldigt smidigt sätt att beskriva hur mycket humle som används eftersom det inte kräver vetskap om batchstorleken.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
av Tomasviitasolid » söndag 2019-08-18 15:16
Tja! Om du ska utesluta så mycket beska som möjligt så skippa helt att tillsätta humle i koket och bara exakt när du börjar kyla vörten. Poppels gör så på deras Apa.
-
Tomasviitasolid
- Nybryggare
-
- Inlägg: 1
- Blev medlem: söndag 2019-08-18 15:12
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 124 gäster