Moderatorer: martinb, Webbgrupp
NilsKarlsson skrev:Förstår, låter kanon! Men tänker lite att mängden jästceller borde vara många fler i och med att jästen försökar sig i vörten eller har jag missförstått allting?
Sen dör ju endel jästceller under själva jäsningen, har ni några bra länkar eller sidor som beskriver själva förfarandet över hur jästen förökar sig? Om en påse US-05 innehåller säg 100 miljarder celler, hur många celler innehåller en jästkaka efter att jästen är klar?
NilsKarlsson skrev:Det verkar ju vara rätt viktigt med att pitcha rätt mängd jäst. I en förpackning US-05 har man ändå ett hum om hur många jästceller det är på ett ungefär men
ecmik skrev:Hej, och välkommen! Jag tycker själv faktiskt det är svårt att uppskatta mängden jästceller i en påse torrjäst. I US05 sägs det finnas alltifrån 6 miljarder/gram till 20 miljarder/gram, beroende på om man rehydrerar (blötlägger i ljummet vatten) eller inte, samt var man hämtar sin information. Rehydrering har sagts att det ”räddar” 50% av jästcellerna från en säker död vid torrpitch, men det har också bestridits det senaste. Så, 6 miljarder eller 20 miljarder per gram gör väl ändå rätt stor skillnad i pitch rate och får väl även konsekvenser vid återanvändning? (Frågan är öppet ställd).
ekstedt skrev:Jag tycker man ska fokusera mer på prestanda än på dessa siffror. Och där tycker jag det är tydligt att det blir bra resultat med en snabb jäsning om man följer rekommendationerna från tillverkarna.
Jästmängd är helt enkelt inte särskilt känsligt så länge jästen är i gott skick. Lyft blicken från jästmängdskalkylatorerna är mitt råd.
LuckyDuck skrev:Hur mycket jästen förökar sig under lag-fasen beror på flera faktorer, framför allt mängden syre i vörten och tillgången till essentiella mineraler som zink och magnesium mm.
Med tanke på hur en enda påse torrjäst under rätt förhållanden kan orsaka i det närmaste explosiv jäsning så kan nog tillväxtfaktorn vara betydligt högre än vad som angivits tidigare i tråden.
De gånger jag tvättat jäst har ungefär halva bottensatsen bestått av jäst och den andra av kalldruv.
140cab skrev:Vad använder ni när ni gör för kultur?
Själv har jag enbart kört med sockerlag. Hade en ale stam (WLP080) som gick 4 vänder innan den fick en släng av någon sorts ättiksyra bakterie.
Under resan så gick magnet omröraren konstant medans man bytte sockerlag med jämna mellanrum. Mellan brygg 1 och 2 så halverade jag stammen och satte ena delen i kylskåpet. Vet inte skicket då den nu måste vara närmare 4 månader.
När den väl var infekterad så gjorde jag ett 2 veckors tvätt/ sockerlag försök att råda bot på ättiksmaken men det var lönlöst.
ekstedt skrev:
Sockerlag är olämpligt av olika skäl, vört är det som gäller när man gör förkultur inför en ölbryggning.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 38 gäster