Första bryggning en = OG1081

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Första bryggning en = OG1081

Inläggav Vespa71 » lördag 2019-02-23 15:40

Hej alla
Har precis gjort min första american IPA.

Recept
2.75kg Pale Ale Malt
200g Caramel Hell
Mäskade med 11,75l vatten i 68grader i min 15l gryta i en BIAB påse.
Kokade, humlade och kylde till 20grader och sen ner i jäshinken. Det blev 7l i hinken.
Mätte OG som enligt recept skulle bli 1.057 men blev 1.081...

Detta blir ju en monsteröl om FG hamnar på 1.012.

Vad gjorde jag för fel? För mycket malt till mängden vatten?

Mvh Vespa
Vespa71
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 10
Blev medlem: lördag 2019-02-23 15:32
Ort: Älmhult

Re: Första bryggning en = OG1081

Inläggav Djonk » lördag 2019-02-23 16:05

Ja eller för lite vatten. Receptet räknade nog med att du skulle få större volym efter koket - 10L i hinken efter den maltnotan och 65% utbyte skulle hamnat på ungefär rätt OG. Malten och humlen absorberar en del vatten och sen kokar det ju bort också, gäller att räkna med det. Späd med 3L kokt, avsvalnat vatten så hamnar du rätt ändå.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Första bryggning en = OG1081

Inläggav Vespa71 » lördag 2019-02-23 16:11

Stort tack
Vespa71
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 10
Blev medlem: lördag 2019-02-23 15:32
Ort: Älmhult

Re: Första bryggning en = OG1081

Inläggav Vespa71 » måndag 2019-03-11 11:02

I lördags hade ölen jäst i 14dagar och jag tappade upp på flaskor.

Men jag har funderat mycket på hur det kunde bli så fel, så jag måste fortsätta att fråga för att förstå vad jag gör.

11.75l vatten och ca 3kg malt, blir ca 8.75l vört som kokades och efter bortkok och att jag inte tog med det sista bottenlagret från humlen fick jag knappa 7l i jäshinken. OG prov togs från jäshinken och blev 1081. Detta tolkar jag som en alldeles för koncentrerad vört, eller kanske för mycket malt i förhållande till vattenvolymen.
Fråga 1: Borde jag mätt OG redan under koket och justerat upp vattenvolymen?
Fråga 2: Läser överallt att vattenmängden skall ligga mellan 2.5-4l vatten/kg malt. Mitt förhållande var 3.91l/kg och ändå för högt OG...?

Eftersom jag redan pitchat jästen när jag fyllde på med 3l kokt avsmalnat vatten tog jag inget nytt OG, och kan därför inte heller räkna ut rätt FG. FG hamnade på 1020 efter 14dagars jäsning i 20-22graders temperatur. Avläste samma FG 4dagar på raken så antar att det var färdigjäst.

Det jag inte förstår är hur jag egentligen skall veta hur mycket vatten jag skall tillföra vörten under koket för att hamna på rätt OG. Eller skall jag bara maxa grytans volym till bredden med vatten och börja koka?

Tacksam för svar, har läst överallt men vet inte vad jag gjorde fel.
Vespa
Vespa71
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 10
Blev medlem: lördag 2019-02-23 15:32
Ort: Älmhult

Re: Första bryggning en = OG1081

Inläggav Drake » måndag 2019-03-11 11:31

När du använder biab-metoden kan du ha betydligt lösare mäsk. 5-6:1 är mer normalt. Risken då är att du får problem med ph-värdet beroende på vad du använder för malt och vad du har för vatten, men det är ju bara att mäta och justera. Eller vattenbehandla i förebyggande syfte. Det är främst om du gör ljusa öl och har ett mjukt vatten som ph brukar bli för högt men några droppar mjölksyra löser det enkelt. Finns en del hjälpmedel på nätet för att beräkna volymerna men jag har aldig använt dom så hur dom funkar vet jag inte. Här är en: http://www.biabcalculator.com
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Första bryggning en = OG1081

Inläggav Drake » måndag 2019-03-11 11:34

Detta kan säkert också hjälpa dig att räkna ut rätt volym: https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=39&t=15166
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Första bryggning en = OG1081

Inläggav Vespa71 » måndag 2019-03-11 12:26

Tack Drake, den andra länken har jag nog läst 20ggr sen innan.

Biab calculator anger följande för 2.5kg malt
Batch size 9l
Kettle size 15l
Trub 1l
Boil off 1.5l/h
Grain absorb 0,3755l/kg

Total water needed 12.39l (jag hade 11.75)
Total mash volume 14.05l
Preboil worth 11.45l
Postboil 9.95l
Into fermenter 9l

Mitt recept angav OG till 1.057, men jag förstår inte hur jag med kalkylen ovan kan träffa receptets OG?
Utsäkta mina nybörjarfrågor men vill kunna förstå vad jag gör och hur jag skall tänka.....
/Vespa
Vespa71
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 10
Blev medlem: lördag 2019-02-23 15:32
Ort: Älmhult

Re: Första bryggning en = OG1081

Inläggav Drake » måndag 2019-03-11 12:40

Du får labba lite innan det funkar perfekt. Boil off, trub, och absorbation kan behöva ändras, likaså din mäskeffektivitet, den skiljer sig rejält beroende malning, ph etc. Eller så skiter du i alla beräkningar och fyller upp med vatten så du får rätt og, det funkar det också. Funkar till och med att fylla med kallt kranvatten direkt i jäshinken, åtminstone om man har kommunalt vatten.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Första bryggning en = OG1081

Inläggav Vespa71 » måndag 2019-03-11 12:46

Drake skrev:Du får labba lite innan det funkar perfekt. Boil off, trub, och absorbation kan behöva ändras, likaså din mäskeffektivitet, den skiljer sig rejält beroende malning, ph etc. Eller så skiter du i alla beräkningar och fyller upp med vatten så du får rätt og, det funkar det också. Funkar till och med att fylla med kallt kranvatten direkt i jäshinken, åtminstone om man har kommunalt vatten.


:D försöker bara förstå mig på nåt jag inte fattar än, men snart!
Vespa71
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 10
Blev medlem: lördag 2019-02-23 15:32
Ort: Älmhult

Re: Första bryggning en = OG1081

Inläggav Drake » måndag 2019-03-11 12:48

Sen har du på tok för liten kastrull till den mängden malt och det receptet. En lösning är såklart att späda innan eller efter kok, eller att köra maxi-biab.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Första bryggning en = OG1081

Inläggav Vespa71 » måndag 2019-03-11 13:15

Ok, men hur skulle ett recept kunna se ut för att passa min nuvarande BIAB setup och 15l gryta?
Kommer uppgradera men vill lära mig grunderna först...
Vespa71
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 10
Blev medlem: lördag 2019-02-23 15:32
Ort: Älmhult

Re: Första bryggning en = OG1081

Inläggav skyking » måndag 2019-03-11 13:52

Jag ser inte varför man inte skulle kunna brygga en 10L-sats i en 15L gryta. Såvitt jag kan se det är det bara frågan om man klarar av att BIAB-mäska i den och uppenbarligen så har du ju lyckats med det. Och när det gäller bortkok så om du börjar med 14L och kokar bort 10% så har du typ 12.5L kvar och från 10L finns det marginal med 2.5L bort i humlebös.

Så om det är så att du kokat ner det till 7L+humlebös så betyder det att du nog kokar onödigt hårt. Det bör finnas utrymme för att minska effekten isf. Eller så är det så att du inte hade tillräckligt med vört före koket (laka ut mer eller spä). Alternativt om du kokar bort så mycket så kan man som du gjort spä efter kok.

Jag är inte säker på att omformulering av recepten löser dina problem.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Första bryggning en = OG1081

Inläggav Djonk » måndag 2019-03-11 15:52

För att svara på fråga 1: ja, jag rör om och mäter alltid OG precis när det börjar koka för att se hur mäskningen har gått och om eventuell spädning/nerkok/justering av recept behövs. IBU påverkas också.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Första bryggning en = OG1081

Inläggav Drake » måndag 2019-03-11 15:54

14 liter + 3 kilo malt blir en rätt slabbig historia med den kastrullen. :lol:
Men som sagt, det går ju att späda efter att man tagit upp malten.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Första bryggning en = OG1081

Inläggav skyking » måndag 2019-03-11 16:27

Drake skrev:14 liter + 3 kilo malt blir en rätt slabbig historia med den kastrullen. :lol:
Men som sagt, det går ju att späda efter att man tagit upp malten.


Vem har sagt att man skall ha 14L +3kg malt i kastrullen? Uppenbarligen funkade det ju med 12L +3kg malt. Förhoppningsvis blev det inte slabbigt, men dock fick han ut önskade mängd extrakt med den metoden. If it works don't fix it...

Enda var att han skulle antingen behöva späda eller kanske hellre laka ur påsen med lite vatten.

Alternativet verkar ju vara att nöja sig med att köra 7L-satser vilket jag tycker är onödigt när man kan få 50% mer öl med väldig blygsamt merarbete.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Nästa

Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 27 gäster