Moderatorer: martinb, Webbgrupp
lukedaduke skrev:Hej och tack för era svar!
Här beskriver jag hur ett vanligt recept ser ut för mig som jag gjorde senaste gången.
EDIT: Jag brygger alltså via BIAB metoden!!
Ett recept för 10 L öl ser ut såhär för mig:
Ingredienser:
2,2 Kg Pale malt
0,1 kg Havregryn
1 paket Safale US-05
Börjar med att koka upp ca 14 L vatten och mäskar vid ca 68 grader i 60 min. Temperaturen kan sänkas nån grad men jag brukar ligga på 67-68. Här brukar jag röra om 1 gång vid ca 30 min. När mäskningen är klar tar jag upp påsen och låter den rinna av och trycker ut den sista vätskan. Mäter sedan OG värde på 1,045, skulle hamnat på 1,050.
Vid koket kokar jag i 60 min såhär:
60 min 8g Citra
40 min 5g Citra
10 min 5g Cascade
Då förväntas IBU värdet ligga på ca 40. Jag kokar bort ungefär 2-3 L vatten, Vid kok sjudar det mer än kokar men är väl precis på gränsen till 100C. Jag kan tillägga att jag även testat torrhumling men inte fått nått resultat.
Vid kylningen brukar jag lägga i vörtkylaren 15 min innan steriliserad och det tar även 15 min att kyla ner vörten. Därefter kör jag i vörten i en desinfekterad jäshink genom hävert och kör i 1/2 paket Safale US-05. Jag har ca en matsked vatten i vattenlåset som också är desinfekterad. Jag jäser ölet i ca 2 veckor och tappar därefter på flaska som jag låter stå i 2 veckor. Här använder jag 5g socker per liter öl.
Jag är inte medlem i Shbf men nu när du säger det så är det något jag borde bli!! Visste inte om det där med att man kan skicka in ölen, jag får nog ta och göra det om det blir samma problem.
Vänliga hälsningar Luke
Saint skrev:Herregud karl! 25g humle ger inte mycket smak. Jag hade använt minimum 100g till den mängden vatten/malt.
20g vid 60min
30g vid 10min
50g vid 0min
martinb skrev:Tja det beror ju på stilen som ska bryggas, men föresätter vi en APA så är 8-10g humle per liter rimliga nivåer och 1.8g/l är ju extremt lite. Men @lukedaduke kanske inte ska stirra sig blind på dina givor, det beror ju lite på vilken nivå av beskan som t.ex. en 10-minutersgiv ger. Om vi gör upplägget Bittergiv på 60, Smak/Munkänsla vid 20-10 minuter och en avslutande 0-minuters vid kokslut hade jag lagt på så mycket man kan innan BUn sticker iväg på smak/munkänslegiven och resten vid nollan. Bittergiven hade jag nog skippat helt, kanske bara slänga i nån pellet eler kotte för att bryta ytspänningen så man ser att det rör sig i koket.
Helt enig!
Mina absolut bästa ipor/apor har varit helt utan bittergiva och en jävla massa humle vid kokslut. Nu blev jag ju sugen att brygga igen, det var ju ett bra tag sedan så jag tror det blir en sväng till PGW idag.
Tack för inspirationen!
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 45 gäster