Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av TommyP » söndag 2018-04-15 08:55
Jag tänkte försöka mig på en brooklyn lager klon.
I receptet är det 3 temperaturer i steg + utmäskning.
Jag tänkte först att strunt i det jag kör bara ett steg det brukar bli gott nog för mig.
Men kruxet i detta fall är att det ska vara 1.017 i fg vilket i så fall skulle bli hög mäsktemperatur för bara ett steg.
Jag har en BK25 och i ärlighetens namn vet jag inte hur bra det funkar att stegmäska i den (har aldrig provat).
Vet inte hur snabbt den kan öka från t.ex 50 grader till 69. Är det bara att köra eller ska jag ta det hela i en mäsktemp
och bara köra högre temperatur, och kolla i beersmith vilken, tills jag har fg 1.017?
-
TommyP
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 118
- Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33
av Drake » söndag 2018-04-15 12:01
Beersmiths fg beräkningar är rätt usla så jag tror det blir mer som en chansning att gå på den beräkningen. Det är så mycket mer som spelar in än mäsktemperatur tyvärr.
-
Drake
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 1910
- Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52
av ekstedt » söndag 2018-04-15 13:57
Jag hänger inte riktigt med, står det i receptet att FG ska vara 1017? Det låter högt tycker jag. Likaså tvivlar jag på att Brooklyn stegmäskar. Vad är det för ett recept?
Om något ger stegmäskningnhögre utjäsnimg f.ö, givetvis beroende på försockringsrasterna också.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av TommyP » söndag 2018-04-15 16:00
Hur som ser att det fanns lite fler recept att snegla på nu, knepigt hittade knappt några förut, måste vart stavfel och morgongrus i ögonen.
Hur som helst så är det stegmäskning som verkar gälla. Man borde väl kunna köra på ett steg utan att få katastrofskillnad eller?
Vilken temp bör jag köra på i så fall?
-
TommyP
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 118
- Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33
av ekstedt » söndag 2018-04-15 16:40
TommyP skrev:Hur som ser att det fanns lite fler recept att snegla på nu, knepigt hittade knappt några förut, måste vart stavfel och morgongrus i ögonen.
Hur som helst så är det stegmäskning som verkar gälla. Man borde väl kunna köra på ett steg utan att få katastrofskillnad eller?
Vilken temp bör jag köra på i så fall?
Kanske bättre att kolla hos bryggeriet:
http://brooklynbrewery.com/brooklyn-bee ... klyn-lager.
OG 1053 och FG 1014 ungefär alltså. Att en massa "klonrecept" kör med stegmäskning kan man strunta i så länge inte det finns någon verifierad info från bryggeriet. Tvivlar som sagt starkt på att Brooklyn krånglar till det med stegmäskning.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av TommyP » söndag 2018-04-15 17:18
Ok will do. Tack för info!
-
TommyP
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 118
- Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33
av martinb » måndag 2018-04-16 08:32
Delade inte Gareth med sig av Brooklyn Lagers recept för hembryggare till Omnipollo-boken?
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
av Jonas » måndag 2018-04-16 08:38
TommyP skrev:Vilken temp bör jag köra på i så fall?
Mäska på 67 grader i en timme + ev. en utmäsk på 75 grader, så blir det bra
"Jag smakade ett gott öl i England. Jag tror det hette "pint"!"
-
Jonas
- SHBF - Bryggkursledare
-
- Inlägg: 390
- Blev medlem: måndag 2006-10-23 16:25
- Ort: Nyköping
av ekstedt » måndag 2018-04-16 19:47
martinb skrev:Delade inte Gareth med sig av Brooklyn Lagers recept för hembryggare till Omnipollo-boken?
Jo, och märkligt nog så anges faktiskt stegmäskning; 47->57->69->77. Förstår inte alls varför.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av TommyP » tisdag 2018-04-17 16:04
Kör på ett steg. Men nu nästa dumma fråga. Förkulturen....kan jag köra den i rumstemperatur eller ska jag köra den i 11gr? Tänkte brygga på söndag.
-
TommyP
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 118
- Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33
av Bee » tisdag 2018-04-17 23:37
TommyP skrev:Kör på ett steg. Men nu nästa dumma fråga. Förkulturen....kan jag köra den i rumstemperatur eller ska jag köra den i 11gr? Tänkte brygga på söndag.
Rumstemperatur
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 55 gäster