Någon som klonat Eriksberg?

Kategorin för allt relaterat till sk. kloner, det vill säga hembryggarvarianter av kommersiellt producerade öl.

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Någon som klonat Eriksberg?

Inläggav Bönan » måndag 2017-01-30 21:56

Jag är inte direkt någon Aledrickare än, har gjort några lätthumlade ale som slunkit ner, men är mer en lagerdrickare. Har precis gjort en klon på Mariestads export, som någon hde tagit fram, och provat. Finns det någon som gjort en klon på Eriksberg? Jag är såld på den ölen =)
/Bönan
Bönan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 183
Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
Ort: Boden

Re: Någon som klonat Eriksberg?

Inläggav Snow » måndag 2017-01-30 22:18

Det är en väldigt bra lager, väntar med spänning på om det dyker upp något recept :mrgreen:
Då snor jag det på direkten.
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Någon som klonat Eriksberg?

Inläggav Bönan » tisdag 2017-01-31 19:59

Ja jag tycker också den är god, smakade karaktären i helg, lite mer smak, men ändå god
Bönan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 183
Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
Ort: Boden

Re: Någon som klonat Eriksberg?

Inläggav Snow » lördag 2018-01-06 13:30

Har en polare som undrar om jag kan göra en Eriksberg.

Har sökt med ljus och lykta efter klonrecept, men funnit nada, någon som
har någon idé om vilka humlesorter dom använder?

Själv gissar jag på Saaz och Mittelfrun.

Kan det vara lagom med:
80% Pilsnermalt
15% Wienermalt
5% Cara Wienn eller Cara Munich
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Någon som klonat Eriksberg?

Inläggav Pilsnerkokaren » lördag 2018-01-06 16:27

Den är mörkare än vad du kommer få med den maltnotan.
Det går bra att öka på Vienna till 40-50% och minska pilsnermalten med motsvarande, då får du lite av brödigheten på köpet också.

Vilken aromhumle dom har använt har jag ingen aning om, men Saaz, Mittelfrüh, Hersbrucker eller Tettnanger är väl en bra gissning. dom grundar kanske med Magnum eller Herkules som bittergiva för att få upp beskan.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1463
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Re: Någon som klonat Eriksberg?

Inläggav Mr Mustard » lördag 2018-08-04 15:08

Någon uppdatering i detta ämne, jag är också sugen på att brygga något som påminner om Eriksberg.
Mr Mustard
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 1
Blev medlem: lördag 2018-08-04 15:02

Re: Någon som klonat Eriksberg?

Inläggav Snow » måndag 2018-08-06 16:16

Jag har bryggt en som kan bli snarlik, dock lite ljusare.
Smakproven so far lovar gott, har spätt ner den till ABV 6% ca.

Står på Carbonering nu, men om några veckor så hamnar den på flaska, åter kommer då med
mer input.
Bilagor
sabl.JPG
SABL/Eriksberg
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Någon som klonat Eriksberg?

Inläggav pastafarian » fredag 2019-03-29 10:45

Snow skrev:Jag har bryggt en som kan bli snarlik, dock lite ljusare.
Smakproven so far lovar gott, har spätt ner den till ABV 6% ca.

Står på Carbonering nu, men om några veckor så hamnar den på flaska, åter kommer då med
mer input.


Är nyfiken på hur den blev, återkom gärna med rapport!
pastafarian
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: torsdag 2016-11-24 11:47

Re: Någon som klonat Eriksberg?

Inläggav Snow » fredag 2019-03-29 21:24

Den blev kanon!
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Någon som klonat Eriksberg?

Inläggav Bönan » onsdag 2019-04-10 06:07

Mäsktemp, koktid? Denna måste testas =)
Bönan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 183
Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
Ort: Boden

Re: Någon som klonat Eriksberg?

Inläggav Skogstorpsbryggarn » söndag 2020-02-09 22:50

Har provat ett antal ggr och tycker det här receptet är rätt nära. Fått en del av inputen direkt från bryggeriet, annat från andra klonrecept/diskussioner som denna tråd.

Eriksberg klon

Boil 60 min
EBC 10
IBU 35
Original Gravity : 1.050
Final Gravity : 1.010

Fermentables
Bohemian Pilsner 4 EBC (72%)
Munich 14 EBC (20%)
Chateau Vienna 5 EBC (8%)
Hops
60 min - Magnum (30 IBU)
5 min - Tettnanger (5 IBU)
Protafloc
Yeast Nutrients

Mash
65 °C - 60 min -
75 °C - 5 min -

Yeast Fermentis Saflager Lager W-34/70

11 °C - 5 days - Primary
18 °C - 4 days - Primary
6 °C - 5 days - Primary
4 °C - 5 days - Secondary
2 °C - 3 days - Cold Crash

Water Profile
Ca 74 Mg 12 Na 18 Cl 76 SO 103

Jäsprofil: jag börjar upprampning till 18 gr när SG är ca 1.025
Primär/sekundär: jag skördar jästen och kör med gelatin, därför sekundär. Ska du inte skörda jästen kör primär hela vägen.
Skogstorpsbryggarn
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 135
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna


Återgå till Klonrecept

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 8 gäster