Vilken jäst använder du dig av?Perwaste skrev:Jojo, då var första mjödet satt!
Totalt 24 liter, på ca 6,2 kg honung från lokala odlaren.
Här tänkte jag låta en primär följas av split till två glaskärl senare, varav den ena ska få bli stilla och naturell, och den andra aningen kolsyrad samt med någon viss smaksättning.
Og hamnade på 90, och jag använde Tristans FNT-formel i all väsentlighet.
För att pressa ned pH till strax rund 4,2 gick det åt dryga 15 ml mjölksyra.
Jag har använt den många gånger men aldrig till mjöd. Den kan ge en lätt brödig karaktär, krånglar aldrig, tål höga temperaturspann och jäser riktigt torrt. Bli inte förvånad om du hamnar på -5 eller lägre.Perwaste skrev:Det blev Lalvins EC 1118.
Har du använt den? Satt lite i valet och kvalet inför första försöket, visste inte riktigt vad jag skulle ta. Jag tog två påsar, mao 10 g.
Lite sugen på att ta lite krusbär som smaksättning till den ena spliten, kanske max ett kilo eller så, till tot 11 liter. Kanske en pastörisering av bären separat och lite pektolas innan tillförsel till musten.
Långt svar på frågan om jästen
Weinkeller skrev:2016-12-12: Kiselsol+gelatin tillsatt.
Perwaste skrev:[quote="Weinkeller"]
2016-12-12: Kiselsol+gelatin tillsatt.
Frankerad skrev:Tänkte att jag får hoppa på denna tråden också. Satte min första mjöd i helgen. Min tanke är att det skall bli en hydromel på 6-7%. Började med ett OG på 1.059. Rent mjöd utan någon smaksättning, volym 20l. Jag matar jästen med fermaid-k och DAP enligt den data jag kan hitta på nätet.
Har lite funderingar som jag gärna tar feedback på. Min nuvarande plan är att inom några dagar när jästen kommit ner till 1.020 lägga i skall ifrån 4-5 citron. Är det tillräckligt för att få en inte för sur eller skarp smak? Skall man göra någon förbehandling, hälla kokande vatten över eller något annat för att minska risken för smitta?
Nästa steg var att dela på satsen när den jäst ut fullt. Stoppa jästen med kaliumdisulfit och kaliumsorbat.
Smaksätta endel med 1,5kg frysta hallon. Samma här krävs det någon förbehandling? Sen kommer jag tvångskarbonera.
Andra delen låter jag nog vara beroende på smaken.
Vad tror ni. Känner mig rätt ny i mjöd/vin processen. Men försöker läsa så mycket som möjligt. Några bra tipps som man skall läsa på?
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Återgå till Mjöd, Cider, Sahti och mer
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst