Hej på er!
Jag har bryggt nästan två år nu och är uppe i min 20:e bryggning. Kör biab och ganska små batcher på 7-10 L åt gången. Har bryggt diverse öl men på senare tid mestadels bryggt enklare pale ales för att testa olika humlesmaker. Det som följt mig genom hela min bryggning är en skev bismak som jag inte riktigt kan sätta ord på. Senaste bryggningen var den mest påtaglig och man kan säga att den smakar lite "glöggigt". Vet inte hur jag ska beskriva den med andra ord.
Jag har tänkt att det kanske beror på det basiska vattnet vi har här i Götlaborg så de senaste två bryggningarna har jag försökt justera ph-värdet genom att tillsätta en ml mjölksyra. Vid mäskning har då mitt ph legat runt 5.5. Vad jag nu märkt med mina senaste bryggningar är att ph-värdet efter att ölet jäst klart ligger runt 4.0 - 4.2. Detta kanske är normalt?
Annat jag tänkt på att det kan beror på är oxidation då jag bara tappar mina öl på flaska. Men malttunga öl jag bryggt har haft liknande bismak men att den då kanske ter sig lite mer "spritigt".
Har även tänkt att det kan bero på nedkylningen av vörten och har då försökt forsera fram bismak på en sats genom att kyla under längre tid. Ingen mer påtaglig bismak på den satsen dock.
Jag börjar ärligt talat bli lite uppgiven av detta. Tycker att jag teoretiskt kan mycket om bryggning medan jag praktiskt sett producerar skitöl. Den enda öl jag gjort som saknat denna bismak i är en saison jag gjorde förra sommaren då temperaturen i min garderob (och jäsplats) vart för hög för pale ales och istället valde att köra med jästen french saison och jäsa ölen med tunnan inlindad i en t-shirt i vardgasrummet. Denna öl saknade bismaken och då tänker jag ju givetvis att min bismak skapas av för hög jästemperatur på mina andra öl där jag brukar köra med safale 5 eller nottinghham. Temperaturen i garderoben brukar ligga runt 20 grader höst, vinter och vår.
Jag tänkte nu i alla fall att jag kunde få hjälp med felsökning för att få bukt med mina bismaker. Hur kan jag genom olika bryggningar förändra processen för att hitta källan till mina problem?
Tillägg: Kan väl säga att jag känner av lukten av bismaken när jag tappar ölet till flaskor.