Är domare men tillhör inte DK men så här säger ju typdeffen:
11C. Brettanomycesöl skrev:Öl till vilka vildjäststammen Brettanomyces (brett/brettar) tillsatts blir allt vanligare i ölvärlden. Det finns flera underklasser i huvudklass 10 där brettkaraktär är eller kan vara en del av arom- och smakbilden, men där också flera övriga bakteriestammar bidrar till karaktären. Den här underklassen, 11C, täcker alla öl med brettkaraktär som inte faller in under huvudklass 10. Öl i underklass 11C kan antingen ha primärjästs med enbart brettar eller först primärjästs med den för öltypen typiska jäststammen. Brettar har tillsatts under eller efter primärjäsningens slut. Bryggaren ska ange vilken öltyp som ligger till grund för det färdiga ölet, eftersom det är viktigt att domarna ska kunna förutse och förstå vilka aromer och smaker som bör finnas utöver de som brettjästen bidrar med. Eventuella tillsatta kryddor, frukter e.d. måste också specificeras.
Hade vi haft den här klassen för ett par år sedan då jästen klassats som Brett hade ju vi inte behövt ställa den här frågan. Då dessutom den här jäststammen visat sig kräva extra analys för att just omklassificeras från Brett till Sacch då den uppvisar många karaktärer och smaker som en "riktigt" brett ger så tror jag du kan använda den. Det är trots allt smaken i ölen som bedöms som rätt eller fel.
Får se ifall nån DKare kommer in och gör en annan tolkning.