RECEPTKOLL - Rököl

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

RECEPTKOLL - Rököl

Inläggav kliff » tisdag 2014-03-25 14:26

Tänkte prova brygga en rököl nästa gång.
Har kollat lite olika recept och sen snickrat ihop nedanstående.
Jag vill få en tydlig rökton men inte att den tar över helt.
Tar tacksamt emot synpunkter.

Method: BIAB
Boil Time: 60 min
Batch Size: 21 liters (fermentor volume)
Boil Size: 24 liters
Boil Gravity: 1.044 (recipe based estimate)
Efficiency: 80% (brew house)
OG 1.050
FG 1.010
ABV 5.26%
IBU 25.65
EBC 34.86

Fermentables
Amount Fermentable PPG °L Bill %
3.25 kg Viking - Pilsner 35 2 72.2%
0.5 kg Gotländsk rökmalt 35 2.5 11.1%
0.25 kg United Kingdom - Pale Chocolate 33 207 5.6%
0.25 kg German - CaraAroma 34 130 5.6%
0.25 kg Viking - Wheat 38 2.5 5.6%
4.5 kg Total

Hops
Amount Type AA Use Time IBU
10 g Magnum Pellet 15 Boil 60 min 19.16
33 g Tettnanger Pellet 3.1 Boil 15 min 6.48

Yeast
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
kliff
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 101
Blev medlem: tisdag 2013-09-24 10:29

Re: RECEPTKOLL - Rököl

Inläggav Sebastian Berg » tisdag 2014-03-25 17:22

Vilken typ av rökighet är du ute efter?

Torvrökt (så som den gotländska är va?) ger mer skogsbrand och tjärad båt.

Bokrökt (weyermann) ger mig mer åt charkuterier och är väldigt mild.

Ifall du ska göra en rököl är det 50-100% Bokrökt malt tillsammans med 0-50% munich eller pale skulle jag säga. Kanske en skvätt svartmalt för färg (1-2%).

Jäs med lagerjäst eller us-05 kallt. Jag gjorde en fauxrauchbier med us-05 som jag jäste vid 15 grader.

Ditt humleschema ser bra ut.

Ifall jag skulle göra något med torvrökt skulle jag inte använda över 5% (beroende på hur potent den är) och antagligen i någon form av imperial stout.

Skickat från min Galaxy Nexus via Tapatalk
Bild
Sebastian Berg
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 181
Blev medlem: lördag 2011-05-07 16:48

Re: RECEPTKOLL - Rököl

Inläggav vetikatten » tisdag 2014-03-25 18:56

Gotlänsk rökmalt röks med alspån enligt bryggarwiki, är inte torvrökt iaf. Tycker inte den är jätterökig direkt men jag gillar rökiga saker så törs inte ge dig råd i mängden :wink: .
vetikatten
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 66
Blev medlem: tisdag 2013-06-25 09:42

Re: RECEPTKOLL - Rököl

Inläggav Sebastian Berg » tisdag 2014-03-25 19:41

Jaha! Coolt.

Köp hem ett kilo och smaka!

Skickat från min Galaxy Nexus via Tapatalk
Bild
Sebastian Berg
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 181
Blev medlem: lördag 2011-05-07 16:48

Re: RECEPTKOLL - Rököl

Inläggav kliff » tisdag 2014-03-25 19:51

Gotländsk blir det bli då den redan är köpt.
kliff
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 101
Blev medlem: tisdag 2013-09-24 10:29

Re: RECEPTKOLL - Rököl

Inläggav njutsimon » torsdag 2014-03-27 19:30

Brygger gärna med en skvätt rökmalt. 11% gotländsk rökmalt kommer ge dig en tydlig men inte överdrivet rökig öl. Gillar du rök behöver du inte vara rädd för att dubbla mängden. Min uppfattning är sen att det inte blir speciellt mycket rökigare mellan 40 - 100 %. Det är som om man uppnår någon form av mättnad i rökigheten. Schlenkerla innehåller väl 97% bokrökt och 3% svartmalt.

De vanligaste rökmalterna uppfattar jag så här:
Weyermann, bokrökt: Ganska försiktig rökighet, prickig korv.
Gotländsk rökmalt: Den klart kraftigaste rökigheten av dessa fyra. Mer åt lägereld med toner av rökt makrill.
Kraftigt torvrökt malt: En lite kärv rökighet, Tycker den ger en tydligt syrlig nästan syntetisk röksmak. Inte min favorit i allt för stora doser.
Briess, cherrysmoked: Snäll rökighet, lite söt. God. (Endast använt två gånger dock)

För övrigt tycker jag humle funkar bättre än man kan tro tillsammans med rök. Speciellt då klassiska tyska/ brittiska sorter. Något man skall se upp med är däremot fruktestrar vilket jag tycker kolliderar med röken.
njutsimon
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: torsdag 2014-01-16 09:53

Re: RECEPTKOLL - Rököl

Inläggav njutsimon » torsdag 2014-03-27 19:32

.
njutsimon
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: torsdag 2014-01-16 09:53

Re: RECEPTKOLL - Rököl

Inläggav kliff » fredag 2014-03-28 11:56

Tack alla för input. Då tror jag kör enligt ovan. "Tydlig men inte överdrivet rökig" låter bra i mina öron. Möjligtvis att man justerar någon efter vägen.
kliff
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 101
Blev medlem: tisdag 2013-09-24 10:29

Re: RECEPTKOLL - Rököl

Inläggav kliff » tisdag 2014-04-15 16:43

Hej,
Blev bryggning igår på ovanstående recept. Bryggningen gick bra men jag blev fundersam kring rökmalten. Det luktade klart rökigt tom genom påsen och ännu tydligare när jag krossat den. MEN, under mäskning och kok luktade det i princip ingen rök alls. Eftersom det var första gången med rökmalt var det svårt att veta, men vad tror ni? Är allt i sin ordning?
kliff
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 101
Blev medlem: tisdag 2013-09-24 10:29

Re: RECEPTKOLL - Rököl

Inläggav Sebastian Berg » onsdag 2014-04-16 23:36

Jag har upplevt samma sak, vet inte varför dock. Oroa dig inte, slutresultatet kommer vara rökigt.
Bild
Sebastian Berg
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 181
Blev medlem: lördag 2011-05-07 16:48

Re: RECEPTKOLL - Rököl

Inläggav Triggerhappy » torsdag 2021-05-20 09:50

njutsimon skrev:Brygger gärna med en skvätt rökmalt. 11% gotländsk rökmalt kommer ge dig en tydlig men inte överdrivet rökig öl. Gillar du rök behöver du inte vara rädd för att dubbla mängden. Min uppfattning är sen att det inte blir speciellt mycket rökigare mellan 40 - 100 %. Det är som om man uppnår någon form av mättnad i rökigheten. Schlenkerla innehåller väl 97% bokrökt och 3% svartmalt.

De vanligaste rökmalterna uppfattar jag så här:
Weyermann, bokrökt: Ganska försiktig rökighet, prickig korv.
Gotländsk rökmalt: Den klart kraftigaste rökigheten av dessa fyra. Mer åt lägereld med toner av rökt makrill.
Kraftigt torvrökt malt: En lite kärv rökighet, Tycker den ger en tydligt syrlig nästan syntetisk röksmak. Inte min favorit i allt för stora doser.
Briess, cherrysmoked: Snäll rökighet, lite söt. God. (Endast använt två gånger dock)

För övrigt tycker jag humle funkar bättre än man kan tro tillsammans med rök. Speciellt då klassiska tyska/ brittiska sorter. Något man skall se upp med är däremot fruktestrar vilket jag tycker kolliderar med röken.



Tänkte brygga ett rököl och möjligen våga mig på 20% gotländsk rökmalt (mer specifikt Sigdes rökmalt, rökt med björkved).
Läst runt lite på nätet där vissa anser att den gotländska malten bidrar med allt för stark röksmak, medan andra inte alls känner av den (!).
Svårt att få en bra bild då man inte kan vara särskilt källkritisk på forum...

Är det någon med erfarenhet av denna malt som tror att man kan få ett rökigt, men fortfarande välbalanserat öl med 20% av denna rökmalt?
Tänkte balansera upp med 30 IBU, 61% pilsnermalt, 12% Munich 2, 5% choklad, 2% Carafa II
Triggerhappy
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: onsdag 2020-12-09 16:12

Re: RECEPTKOLL - Rököl

Inläggav FLU » torsdag 2021-05-20 15:28

Jag bryggde förra året en öl på 100% gotländska rökmalt. 50% Sigdes och 50% ”den vanlig” gotländska rökmalten.
Min uppfattning när jag smakade/luktade på malten innan bryggningen var att Sigdes hade svagare rök-smak/arom än den vanliga.
Resultatet blev definitivt rökigt, men inte riktigt så rökigt som jag hoppades på.
FLU
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: fredag 2014-06-27 09:39

Re: RECEPTKOLL - Rököl

Inläggav Triggerhappy » torsdag 2021-05-20 19:21

Tack för input - svårt att bilda en uppfattning med det man hör faktiskt! Ena halvan säger att de upplever för mycket smak och andra halvan upplever för lite, kanske subjektiva preferenser. Får helt enkelt prova själv!
Triggerhappy
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: onsdag 2020-12-09 16:12


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 78 gäster