Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Jim [skutte] skrev:Håll upponer och snura lätt på spiralen
Qonos skrev:vet faktiskt inte, mätte en gång till nu (när det jäst ett dygn), dock kom jag på att man kanske ska ta ut ett mått o kasta det och sen ta ett nytt för att mäta på, eller? iaf låg det på 39 som jag mätte nu så nånstans måste jag ha mätt fel igår.
Qonos skrev:frågan är ju bara om det kommer bli något drickbart av det här.. det bubblar på bra så nått ska det bli, frågan är bara om man kommer kunna kalla det öl hehe
Qonos skrev:men att pre boild skiljer sig så från target känns ju som nått inte har blivit rätt.. well well första brygden.. många framför mig att lära mig på. ska dock köpa färdigkrossad malt till nästa bryggd och köra på samma recept (kanske flytta runt humlet lite om de inte är hyffsat ok)
Bee skrev:Om det var på 39 idag och bubblar friskt, då kan man nog anta att det låg på åtminstone 45-50 igår. Varför ska du kasta det första måttet?. ..
Ta en dl och mät, glöm inte att kompensera för temperatur om vörten är varm. Sen smakar du på eller dricker upp det för smakkontroll. Vörten/Ölet ska smaka friskt och gott, annars kan man tro att det har blivit infekterat.
Bee skrev:Det kommer det säkert bli, men var inte för ivrig med att dricka upp allt bara. Låt det kolsyrejäsa och mogna i minst 1 vecka per 10 OG dvs 5 veckor för ett öl med OG 50.(en ganska bra tumregel)
Då kommer ölet vara mycket klarare och godare.
Qonos skrev:skrev jag in att pre boild var 60 grader varmt fick jag:
Actual Pre-Boil Gravity: 1.044 SG
Många med mig skippar sekundären helt. Man kan låta ölen liga på jästkakan i tre fyra veckor utan större risk för felsmaker eller autolys. Det är också helt OK att torrhumla i primären, förslagsvis med en (stor) humlepåse och med iakttagande av striktaste hygien (koka påsen, tvätta händerna, använd gärna gummihandskar osv). Om du inte tänkt återanvända jästen, kan du strunta i påsen, med risk för att du får sila ifrån humlekottar vid flaskning/fatläggning. Använder du pellets brukar dessa sjunka ner i jästkakan.Qonos skrev:Nu verkar det snart vara färdigbubblat där hemma, och jag sitter och funderar på det här med sekundärjäsning.
Ska jag vänta tills det bubblat klart helt eller ska det bubbla lite innan jag lägger över det i nästa kärl? Eller ska jag skippa sekundären och låta det ligga några dagar till i primären och torrhumla det där?
Läst att det lätt infekteras i primären, men det måste väl vara i hanteringen av ölen mellan primär och sekundär som risken ligger?
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 50 gäster