humle pellets

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

humle pellets

Inläggav peter_andersson » tisdag 2006-05-09 00:00

hejsan.
jag funderar över när jag kokar vörten, hittills har jag bara använt mig av humlekottar. de är inte svåra att sila av, nu har jag tänkt att prova på pellets. Det löser sig som ett grums kan jag tänka mig, hur blir jag av med det så att det inte blir något kvar i ölen efter jäsning och hela processen?? jaag fattar bara inte, ska jag sila med en saft sil eller ??
hälsningar
peter
peter_andersson
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 11
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51

humle pellets

Inläggav FredrikStåhl » tisdag 2006-05-09 00:00

Hej,

om man har en del hela kottar också så brukar det gå bra. Om man har
enbart pellets behöver man konstruera någon slags sil. En variant är en
s.k. "hop back", jag vet tyvärr inte vad det heter på svenska. Idén är
att sila genom en burk eller dylikt med hel humle som får agera som
filter. Det ger förstås mer humlearom.

Någon annan på listan kanske har ett tips om var man kan läsa mer, eller
prova att söka på "hop back" på nätet.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Tue, 2006-05-09 at 13:36 +0200, peter_anderssonPÅchelloPUNKTse wrote:
*** Brev nr. 12067 till Bryggaren skickat av peter_anderssonPÅchelloPUNKTse ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

hejsan.
jag funderar över när jag kokar vörten, hittills har jag bara använt mig av humlekottar. de är inte svåra att sila av, nu har jag tänkt att prova på pellets. Det löser sig som ett grums kan jag tänka mig, hur blir jag av med det så att det inte blir något kvar i ölen efter jäsning och hela processen?? jaag fattar bara inte, ska jag sila med en saft sil eller ??
hälsningar
peter
FredrikStåhl
 

humle pellets

Inläggav ErikRönnqvist » tisdag 2006-05-09 00:00

Jag har sedan några år slutat sila ifrån både druv och humle. Jag använder alltid pellets. Jag kyler med kopparspiral i kokkärlet och häller sedan ner hela innehållet, inklusive druv, humle och allt annat, i jäshinkarna. Därefter tillsätts jästen och vörten syresätts. Jag har faktiskt inte märkt någon smakskillnad om jag silar bort druv och humle eller inte. Allt "skräp" lägger sig snällt på botten några dagar efter jäsningens slut. Inga öl har heller lidit av grumlighet, åtmisntone inte mer än då jag silade bort allt "skräp". Naturligtvis kan jag ibland få lite köldgrumling i starka och ljusa öl, men annars brukar ölen vara i det närmaste kristallklara.
Jag brukar använda irish moss i koket, men jag har även provat utan och har inte märkt någon större skillnad.

/Erik Rönnqvist

-----Original Message-----
From: peter_anderssonPÅchelloPUNKTse [mailto:peter_anderssonPÅchelloPUNKTse]
Sent: den 9 maj 2006 13:37
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] humle pellets

*** Brev nr. 12067 till Bryggaren skickat av
peter_anderssonPÅchelloPUNKTse ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

hejsan.
jag funderar över när jag kokar vörten, hittills har jag bara
använt mig av humlekottar. de är inte svåra att sila av, nu
har jag tänkt att prova på pellets. Det löser sig som ett
grums kan jag tänka mig, hur blir jag av med det så att det
inte blir något kvar i ölen efter jäsning och hela
processen?? jaag fattar bara inte, ska jag sila med en saft
sil eller ??
hälsningar
peter
ErikRönnqvist
 

humle pellets

Inläggav 018.592029 » onsdag 2006-05-17 00:00

Erik!
Detta låter ju för bra för att vara sant! Är det riktigt skulle det förenkla
avslutningen av vörtkoket avservärt.
Du märker ingen större skillnad. Har du låtit andra göra jämförelser av öl
bryggda på ena och andra sättet?
Finns andra bryggare med samma erfarenheter?
Hjalmar Björling
----- Original Message -----
From: "ErikRönnqvist" <erikPUNKTronnqvistPÅivabPUNKTse>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Tuesday, May 09, 2006 6:06 PM
Subject: [Bryggaren] RE: humle pellets


*** Brev nr. 12070 till Bryggaren skickat av Erik Rönnqvist
<erikPUNKTronnqvistPÅivabPUNKTse> ***

Jag har sedan några år slutat sila ifrån både druv och humle. Jag använder
alltid pellets. Jag kyler med kopparspiral i kokkärlet och häller sedan ner
hela innehållet, inklusive druv, humle och allt annat, i jäshinkarna.
Därefter tillsätts jästen och vörten syresätts. Jag har faktiskt inte märkt
någon smakskillnad om jag silar bort druv och humle eller inte. Allt "skräp"
lägger sig snällt på botten några dagar efter jäsningens slut. Inga öl har
heller lidit av grumlighet, åtmisntone inte mer än då jag silade bort allt
"skräp". Naturligtvis kan jag ibland få lite köldgrumling i starka och ljusa
öl, men annars brukar ölen vara i det närmaste kristallklara.
Jag brukar använda irish moss i koket, men jag har även provat utan och har
inte märkt någon större skillnad.

/Erik Rönnqvist

-----Original Message-----
From: peter_anderssonPÅchelloPUNKTse [mailto:peter_anderssonPÅchelloPUNKTse]
Sent: den 9 maj 2006 13:37
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] humle pellets

*** Brev nr. 12067 till Bryggaren skickat av
peter_anderssonPÅchelloPUNKTse ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

hejsan.
jag funderar över när jag kokar vörten, hittills har jag bara
använt mig av humlekottar. de är inte svåra att sila av, nu
har jag tänkt att prova på pellets. Det löser sig som ett
grums kan jag tänka mig, hur blir jag av med det så att det
inte blir något kvar i ölen efter jäsning och hela
processen?? jaag fattar bara inte, ska jag sila med en saft
sil eller ??
hälsningar
peter
Hjalmar Björling
018.592029
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:33
Ort: Uppsala

humle pellets

Inläggav ErikRönnqvist » torsdag 2006-05-18 00:00

Jag har ännu inte gjort några seriösa tester, men jag ska försöka komma ihåg det nästa gång jag brygger. Jag tänkte då låta allt grums sjunka i vörtkokaren vid kylningen och med hävert tappa av hälften till en jäshink och dumpa resten i en annan hink. I den första hinken blir det då bara klar vört och i den andra blir det mer gegga än vanligt. Sen är det bara att jäsa med samma jäst från samma förkultur och låta hinkarna stå bredvid varandra så att tempteratur etc är lika. Jag återkommer gärna med reultaten om någon månad om någon är intresserad.
Jag har alltså inte gjort någon dylik jämförelse innan. Jag har dock berättat för de flesta bryggare som druckit min öl hur jag hanterar vörten och ingen har kunnat hitta några direkta felsmaker (inte ännu i alla fall...) Jag har inte sett några antydningar åt det hållet på domarprotokollen från SM heller. Jag har inte heller själv märkt någon skillnad på mina öl sedan jag slutade skilja av grumset. Dock lär vi så svar på tal när jag får tummen ur och gör det lilla experimentet ovan.

/Erik Rönnqvist

-----Original Message-----
From: FamiljenBjörling [mailto:018PUNKT592029PÅteliaPUNKTcom]
Sent: den 17 maj 2006 22:05
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: RE: humle pellets

*** Brev nr. 12104 till Bryggaren skickat av Familjen
Björling <018PUNKT592029PÅteliaPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Erik!
Detta låter ju för bra för att vara sant! Är det riktigt
skulle det förenkla avslutningen av vörtkoket avservärt.
Du märker ingen större skillnad. Har du låtit andra göra
jämförelser av öl bryggda på ena och andra sättet?
Finns andra bryggare med samma erfarenheter?
Hjalmar Björling
----- Original Message -----
From: "ErikRönnqvist" <erikPUNKTronnqvistPÅivabPUNKTse>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Tuesday, May 09, 2006 6:06 PM
Subject: [Bryggaren] RE: humle pellets


*** Brev nr. 12070 till Bryggaren skickat av Erik Rönnqvist
<erikPUNKTronnqvistPÅivabPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag har sedan några år slutat sila ifrån både druv och humle.
Jag använder alltid pellets. Jag kyler med kopparspiral i
kokkärlet och häller sedan ner hela innehållet, inklusive
druv, humle och allt annat, i jäshinkarna.
Därefter tillsätts jästen och vörten syresätts. Jag har
faktiskt inte märkt någon smakskillnad om jag silar bort druv
och humle eller inte. Allt "skräp"
lägger sig snällt på botten några dagar efter jäsningens
slut. Inga öl har heller lidit av grumlighet, åtmisntone inte
mer än då jag silade bort allt "skräp". Naturligtvis kan jag
ibland få lite köldgrumling i starka och ljusa öl, men annars
brukar ölen vara i det närmaste kristallklara.
Jag brukar använda irish moss i koket, men jag har även
provat utan och har inte märkt någon större skillnad.

/Erik Rönnqvist

-----Original Message-----
From: peter_anderssonPÅchelloPUNKTse [mailto:peter_anderssonPÅchelloPUNKTse]
Sent: den 9 maj 2006 13:37
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] humle pellets

*** Brev nr. 12067 till Bryggaren skickat av
peter_anderssonPÅchelloPUNKTse
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

hejsan.
jag funderar över när jag kokar vörten, hittills har jag
bara använt
mig av humlekottar. de är inte svåra att sila av, nu har
jag tänkt att
prova på pellets. Det löser sig som ett grums kan jag tänka
mig, hur
blir jag av med det så att det inte blir något kvar i ölen efter
jäsning och hela processen?? jaag fattar bara inte, ska jag
sila med
en saft sil eller ??
hälsningar
peter

ErikRönnqvist
 

humle pellets

Inläggav ollepe » lördag 2006-05-20 00:00

Jag brukar när jag gör min bitter sådär runt 100 liter per omgång.
När jag sen slår över till jäsfat så går 80l till två hinkar. Eftersom min öl alltid är slut när jag kokar så slår jag över till ett "bråttomkärl" (vanlig vinhink) och där hamnar också väldigt mycket bottengegg från koket en bottensats på 10cm är inte ovanligt. Den bär jag upp i rumstemperatur (det var ju bråttom) och jäser och jag lovar att det är beskt och ibland gräsig (obs inte gräslig) humlesmak. Får den stå någon vecka extra mildras humlechocken men jag skulle inte skicka den till SM.

Olle Persson Rättvik

ErikRönnqvist skrev:
*** Brev nr. 12106 till Bryggaren skickat av Erik Rönnqvist <erikPUNKTronnqvistPÅivabPUNKTse> ([email]erikPUNKTronnqvistPÅivabPUNKTse[/email]) ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag har ännu inte gjort några seriösa tester, men jag ska försöka komma ihåg det nästa gång jag brygger. Jag tänkte då låta allt grums sjunka i vörtkokaren vid kylningen och med hävert tappa av hälften till en jäshink och dumpa resten i en annan hink. I den första hinken blir det då bara klar vört och i den andra blir det mer gegga än vanligt. Sen är det bara att jäsa med samma jäst från samma förkultur och låta hinkarna stå bredvid varandra så att tempteratur etc är lika. Jag återkommer gärna med reultaten om någon månad om någon är intresserad.
Jag har alltså inte gjort någon dylik jämförelse innan. Jag har dock berättat för de flesta bryggare som druckit min öl hur jag hanterar vörten och ingen har kunnat hitta några direkta felsmaker (inte ännu i alla fall...) Jag har inte sett några antydningar åt det hållet på domarprotokollen från SM heller. Jag har inte heller själv märkt någon skillnad på mina öl sedan jag slutade skilja av grumset. Dock lär vi så svar på tal när jag får tummen ur och gör det lilla experimentet ovan.

/Erik Rönnqvist

-----Original Message-----
From: FamiljenBjörling [mailto:018PUNKT592029PÅteliaPUNKTcom ([email]018PUNKT592029PÅteliaPUNKTcom[/email])]
Sent: den 17 maj 2006 22:05
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email])
Subject: [Bryggaren] Re: RE: humle pellets

*** Brev nr. 12104 till Bryggaren skickat av Familjen
Björling <018PUNKT592029PÅteliaPUNKTcom> ([email]018PUNKT592029PÅteliaPUNKTcom[/email]) ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
Erik!
Detta låter ju för bra för att vara sant! Är det riktigt
skulle det förenkla avslutningen av vörtkoket avservärt.
Du märker ingen större skillnad. Har du låtit andra göra
jämförelser av öl bryggda på ena och andra sättet?
Finns andra bryggare med samma erfarenheter?
Hjalmar Björling
----- Original Message -----
From: "ErikRönnqvist" <erikPUNKTronnqvistPÅivabPUNKTse> ([email]erikPUNKTronnqvistPÅivabPUNKTse[/email])
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse> ([email]Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email])
Sent: Tuesday, May 09, 2006 6:06 PM
Subject: [Bryggaren] RE: humle pellets


*** Brev nr. 12070 till Bryggaren skickat av Erik Rönnqvist
<erikPUNKTronnqvistPÅivabPUNKTse> ([email]erikPUNKTronnqvistPÅivabPUNKTse[/email]) ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
Jag har sedan några år slutat sila ifrån både druv och humle.
Jag använder alltid pellets. Jag kyler med kopparspiral i
kokkärlet och häller sedan ner hela innehållet, inklusive
druv, humle och allt annat, i jäshinkarna.
Därefter tillsätts jästen och vörten syresätts. Jag har
faktiskt inte märkt någon smakskillnad om jag silar bort druv
och humle eller inte. Allt "skräp"
lägger sig snällt på botten några dagar efter jäsningens
slut. Inga öl har heller lidit av grumlighet, åtmisntone inte
mer än då jag silade bort allt "skräp". Naturligtvis kan jag
ibland få lite köldgrumling i starka och ljusa öl, men annars
brukar ölen vara i det närmaste kristallklara.
Jag brukar använda irish moss i koket, men jag har även
provat utan och har inte märkt någon större skillnad.

/Erik Rönnqvist

-----Original Message-----
From: peter_anderssonPÅchelloPUNKTse ([email]peter_anderssonPÅchelloPUNKTse[/email]) [mailto:peter_anderssonPÅchelloPUNKTse ([email]peter_anderssonPÅchelloPUNKTse[/email])]
Sent: den 9 maj 2006 13:37
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email])
Subject: [Bryggaren] humle pellets

*** Brev nr. 12067 till Bryggaren skickat av
peter_anderssonPÅchelloPUNKTse ([email]peter_anderssonPÅchelloPUNKTse[/email])
Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
0
Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
1
Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
2 Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
3
Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
4 Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
5
Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
6 Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
7
Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
8 Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
9
Jag har ännu inte gjort några seriösa tester, men jag ska försöka komma ihåg det nästa gång jag brygger. Jag tänkte då låta allt grums sjunka i vörtkokaren vid kylningen och med hävert tappa av hälften till en jäshink och dumpa resten i en annan hink. I den första hinken blir det då bara klar vört och i den andra blir det mer gegga än vanligt. Sen är det bara att jäsa med samma jäst från samma förkultur och låta hinkarna stå bredvid varandra så att tempteratur etc är lika. Jag återkommer gärna med reultaten om någon månad om någon är intresserad.
Jag har alltså inte gjort någon dylik jämförelse innan. Jag har dock berättat för de flesta bryggare som druckit min öl hur jag hanterar vörten och ingen har kunnat hitta några direkta felsmaker (inte ännu i alla fall...) Jag har inte sett några antydningar åt det hållet på domarprotokollen från SM heller. Jag har inte heller själv märkt någon skillnad på mina öl sedan jag slutade skilja av grumset. Dock lär vi så svar på tal när jag får tummen ur och gör det lilla experimentet ovan.

/Erik Rönnqvist

0
ollepe
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 256
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Rättvik


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 21 gäster