Hej! Jag har bryggt ett tag nu, kanske 12-15 omgångar av olika typer av öl. Jag är alltså inte jätteerfaren men börjar få lite rutin på mina bryggdagar.
Jag har bryggt främst IPA och vanlig ljus lager. IPAN har jag varit nöjd med, lagern har jag ALDRIG varig nöjd med. Jag förstår inte riktigt vad som går fel här men den får en lite blommig/syrlig smak. Jag vet inte om det är jästen (Saflager W-34/70) som lämnar smaken eller om det är nåt annat. Den anses ju till och med lite "tråkig" just för att den ger väldigt lite karaktär, vilket är precis vad jag är ute efter i min blasklager. Just nu har jag ett fat som stått och lagrat kallt i en månad, men smaken håller i sig även om ölet blir klarare. Ser riktigt fint ut nu faktiskt.
Jag har även dragit ner på humlen rejält och hade senaste gången enbart en bittergiva för att utesluta att det är den som ger smaken. Känner samma smak ändå. Har provat både med Saaz och nu senast Tettnanger.
Senaste bryggningen jäste jag temperaturstyrt i kylskåp runt 8°C. Eftersom jag jäste i en Fermzilla All Rounder så kunde jag göra en hyffsat syrefri överföring till fat. Jag vattenbehandlade enligt Brewfathers rekommendationer efter att ha knappat in mitt egna vatten. Jag kollade PH i mäsken och justerade ner med mjölksyra till 5,3.
Detta är så fruktansvärt frustrerande och börjar tyvärr göra mig less på hobbyn. Jag tänkte att jag tar och lägger upp min vattenprofil här så kanske någon kunnig kan se om något sticker ut. Jag börjar få slut på idéer och överväger till och med att destillera vattnet innan nästa bryggning och bygga upp det själv! Allt för att utesluta.