Lång utjäsningstid med Safale US-05

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Lång utjäsningstid med Safale US-05

Inläggav Rotsac » måndag 2022-06-27 16:12

Jag brygger en Stout.

OG: 1.072
Jäst: 2 paket Safale US-05.

10 droppar enzym "Amigase Mega L" användes. (Olbryggning.se).

Temperaturkontroll med glykolkylare: 19 grader.
Vid dygn 5: höjning i två steg till 21 grader.
Efter 18 dygn, SG: 1.008. Det bubblar var 3:e sekund.

Nog brukar denna jäst vara ihärdig, men nu räcker det...
Vad har ni för erfarenheter av denna jäst(eventuellt med en liten mängd enzym)?
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 661
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Lång utjäsningstid med Safale US-05

Inläggav SGP » tisdag 2022-06-28 08:07

US-05 är normalt en pålitlig arbetshäst men har du haft i en massa enzymer så finns det väl massor av maltos att tugga sig igenom. Du är redan uppe i 88% skenbar utjäsning vilket är mer än normalt och mer lär det nog bli. Det blir en torr stout det där :)

Det enda pålitliga sättet att veta om jäsningen är klar är att mäta densiteten flera gånger men om det fortfarande bubblar så kraftigt så är det väl troligen en bit kvar att gå. Här är en Tilt hydrometer praktisk att ha, det är lätt att se om jäsningen stannat av.
SGP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 97
Blev medlem: fredag 2020-06-19 10:28

Re: Lång utjäsningstid med Safale US-05

Inläggav Rotsac » tisdag 2022-06-28 10:15

SGP skrev:US-05 är normalt en pålitlig arbetshäst men har du haft i en massa enzymer så finns det väl massor av maltos att tugga sig igenom. Du är redan uppe i 88% skenbar utjäsning vilket är mer än normalt och mer lär det nog bli. Det blir en torr stout det där :)

Det enda pålitliga sättet att veta om jäsningen är klar är att mäta densiteten flera gånger men om det fortfarande bubblar så kraftigt så är det väl troligen en bit kvar att gå. Här är en Tilt hydrometer praktisk att ha, det är lätt att se om jäsningen stannat av.


"...en massa enzymer"?

Nej, endast 10 droppar.
10 ml per 20 Liter vört anges på flaskan.

Så det är inte "en massa enzymer".

Jag använder en iSpindel, och ser hur jäsningen har planat ut.
Den har följt samma mönster som tidigare jäsningar med den här typen av jäst.

Men då har aktiviteteten plötsligt avtagit, med en bubbla per 2 minuter, och strax därefter så många minuter att jag inte orkat att mäta.
Jag vill gärna att aktiviteteten avstannar, då kyler jag till 7 grader under två dygn, innan jag syrefritt överför ölet till ett Corneliusfat.

SG är 2 pinnar lägre (1.008) än vad iSpindel visar (1.010). Detta framgår med hydrometer.
Jag har inget emot en torr Stout.

https://share.brewfather.app/CtLL8LgKUWKxmg
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 661
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Lång utjäsningstid med Safale US-05

Inläggav Djonk » onsdag 2022-06-29 13:44

Så länge den ska fatas gör det ju inte lika mycket om jäsningen skulle fortsätta några pinnar till.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1269
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 56 gäster