Vänner,
Jag har inget jäskylskåp utan en brew cool bag där man stoppar petflaskor för att komma ner i temperatur. Funkar kanon. Håller kylan bra. Men ändå. Jag ser hellre att det är för kallt än för varmt så jag placerar termometern på jäslocket och frysflaskorna står på sidan på botten. Det borde därför vara som varmast längst upp. Samtidigt så gör ju jäsningen att det är varmare inne i jästunnan. Problemet är att temperaturen varierar lite. När man efter 24 byter flaskor sjunker temperaturen.
Min funderingen är följande. Spelar den här variationen i temperatur någon större roll för smaken? Nu har jag en belgisk tripel på jäsning som jäst sedan i måndags WPL 530 förkultur, temperaturen är 17 grader och dalar mot 16 en tid efter bytet.
Planen är att den ska få jäsa ut i rumstemperatur efter 2 veckor.
Övriga synpunkter, är det för kallt med 17 grader längst upp?