Moderatorer: martinb, Webbgrupp
ekstedt skrev:Det saknas ju en del relevant information här, nämligen hur länge det har jäst. Men oavsett så kan det passa ganska bra att börja höja temperaturen nu.
Bosse Dalenius skrev:Jäklar missade det! Sorry 10 dagar! ... OCH tänkt FG 1.007 ....
Olof Fager skrev:Temperaturen kan lämpligen höjas när det jäst 50-75% från OG till förväntat FG. Exempel: OG = 1.050, beräknat FG = 1.011 skillnaden dem emellan = 50-11=39 -> alltså totalt sett ska ölen jäsa ut 39 punkter, från 1.050 till 1.011, det är 100%. Dela 39 med 4 så får du 9.75 (≈10) eller 25%. 2 gånger detta värde är 50% av din utjäsning (obs inte att förväxla med jästens förväntade utjäsningsgrad).
Nu räknar du ner från ditt OG (1.050). 50 minus 20 (50% utjäsning) blir 30, och 50 minus 30 (75% utjäsning) blir 20. Alltså ska du påbörja din höjning när SG ligger mellan 1.030 och 1.020. Räkna med ca 5 dagar på 12-ish grader för att nå dit.
Olof Fager skrev:Jag höjer bara direkt från 10-12 eller vad jag har och sen upp till 18-20 grader nånting och låter det jäsa ut ordentligt tills det jäst i totalt 14 dagar. Det tar ändå rätt många timmar innan temperaturen höjs, så jag tänker att det är lugnt. Vissa stegar upp med ett par grader åt gången men det orkar jag inte med (och har heller inte märkt något konstigt med smaken på de lager jag bryggt). Det viktigaste är att starta i tid, alltså tidigt efter 50% och absolut inte efter 75% om det är möjligt.
Har du gjort allt annat rätt och du märker att smakerna inte är helt som de ska så kan du nästa gång testa att kyla ner vörten till typ 12-14 grader innan du har ner jästen och sänker till önskad starttemp, så du inte drar igång en snabbare jäsning än planerat.
Om man räknar på dina värden (som jag missade innan) så verkar du precis ha hunnit med att öka tempen vid 75%. Definitivt i senaste laget men låt det jäsa ut ordentligt så ska det nog bli okej!
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 21 gäster