Hej bryggare!
Har en gammal damejeanne som jag tänkte ta tillvara på och brygga en lambic (och i längden en gueze).
Forskat lite i ämnet och kommit fram till att rätt syresättning kan ges enligt den beskrivning som finns i boken "Brewing classic styles", med hjälp av en ekplugg istället för jäsrör.
Dock kvarstår några frågor.
Vörten ska enligt de instruktioner jag läst helst jäsa ut en bit med vanlig neutral ale-jäst. Därefter ska en blandning, dregs från kommersiella lambics eller exvis Wyeast 3278 Belgian Lambic blend tillsättas.
Denna innehåller ju en andel vanlig saccharomyces och brett.
Fråga 1: Kommer inte denna jäst genomgå autolys (dö) under lagringsåret??
Fråga 2: När det kommer till blandning, räcker det att man häller över en andel av första årets lambic till ett mindre kärl och låter det stå ett år till? Eller ska en andel dregs också hällas över?