Tankar kring fläder

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Tankar kring fläder

Inläggav jolle995 » onsdag 2021-06-02 13:02

Hej! Snart är flädern här och jag tänkte att den ska ner i öl. Jag har en suröl som jag tar av en gång om året som jag hade tänkt smaksätta med flädern. Jag är dock nöjd med ”grundsmaken” i ölet så jag är inte intresserad av att få med bakterier/vildjäst från blommorna så jag söker nu tips på metod att tillsätta flädern. Jag funderar exempelvis på om man ska vacca blommorna och köra dem sous vide för att pastörisera eller göra en ”saft” men utan socker som man tillsätter? Har ni erfarenhet eller andra idéer?
jolle995
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 42
Blev medlem: torsdag 2020-07-02 11:42

Re: Tankar kring fläder

Inläggav Hövdingen » onsdag 2021-06-02 13:04

Låt det stå och dra i sprit någon vecka och häll i allt.
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 442
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Tankar kring fläder

Inläggav jolle995 » onsdag 2021-06-02 14:16

Det var ju en bra tanke men tänker att till 30 liter öl vill ha ganska mycket fläder vilket gör att jag behöver ganska mycket sprit för att det ska täcka allt?
jolle995
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 42
Blev medlem: torsdag 2020-07-02 11:42

Re: Tankar kring fläder

Inläggav Kenneth » onsdag 2021-06-02 16:23

Gör på samma sätt som när man gör flädersaft.
Doppa blommorna i skållhett vatten.
Det bör ta död på det mesta.
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 896
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Re: Tankar kring fläder

Inläggav fsmedberg » torsdag 2021-06-03 08:35

Rensa klasarna så mycket som möjligt så det bara är blommor (ta bort så mycket av stjälkarna som möjligt) och frys in dom, sen är de klara att använda direkt från frysen.
Så har jag gjort ett par gånger utan problem. Dock "torrhumlade" jag nog för länge så smaken blev lite gräsig. Hade torrhumlat ca 2-3 dagar om jag gjort om det.
fsmedberg
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 1
Blev medlem: onsdag 2018-10-31 17:16

Re: Tankar kring fläder

Inläggav jolle995 » torsdag 2021-06-03 10:38

Tack för tipsen! Blir kanske någon kombination av metoderna
jolle995
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 42
Blev medlem: torsdag 2020-07-02 11:42

Re: Tankar kring fläder

Inläggav Hop-san » torsdag 2021-06-03 11:37

Tillsätt blommorna i vörten i ett hopstand innan kylning på samma sätt som när man gör saft.
Hop-san
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 10
Blev medlem: torsdag 2019-01-31 13:12

Re: Tankar kring fläder

Inläggav jolle995 » fredag 2021-06-04 09:23

Hop-san skrev:Tillsätt blommorna i vörten i ett hopstand innan kylning på samma sätt som när man gör saft.
Normalt hade det ju varit så jag hade gjort. Men den här ölen är ju redan bryggd för över ett år sedan och har legat på ek sen dess och ska smaksättas innan buteljering
jolle995
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 42
Blev medlem: torsdag 2020-07-02 11:42

Re: Tankar kring fläder

Inläggav lyxvillan » måndag 2021-06-07 22:48

förra året gjorde jag först flädersaft från början, inget grönt alls från blommorna, citron skivor och skållhett sockerlag över. lät dra i kylen (efter svalnat) i 5dagar. Saften blev supergod. Jag mätte sockerhalten och tillsatte en del och räknade in med mäsken. blev för mycket flädersmak för min del iaf.
dock kan man använda sprit istället för vatten som när man blandar saft 50/50 utan minsta spritsmak= livsfarlig grogg

Skickat från min SM-G973F via Tapatalk
lyxvillan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 61
Blev medlem: torsdag 2021-02-11 19:49


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 22 gäster

cron